Cumpara ANVELOPE VARA cu Pret Mic de pe Vadrexim.ro !

Bertha Benz - istoria din spatele numelui Mercedes - Benz

 Sunt pasionat si admir brandurile cu istorie, de oameni remarcabili, de idei mici care printr-o minte de geniu, au devenit acele povestiri care ne uimesc prin autenticitatea lor si astazi.


Una dintre acele istorii poarta un nume cunoscut in intreaga lume, Mercedes-Benz (adeseori scurtat la Mercedes ori doar Benz). Marca germana faimoasa de automobile, autobuze, camioane si auto trenuri rutiere, este proprietatea companiei pe actiuni DaimlerChrysler AG infiintata in 28 iunie 1926 cand doua companii, Benz & Cie. si Daimler Motoren Gesellschaft (DMG), au fuzionat.


Data de 22 decembrie 1900, cand Daimler-Motoren-Gesellschaft (DMG) a scos pe piata primul automobil Mercedes, reprezinta inceputul unei ere a dezvoltarii. Perfectiunea tehnica, standardele de calitate, puterea inovatiei si numeroasele legende auto lansate, sunt de neegalat. Steaua Mercedes a devenit cel mai celebru simbol auto si una din marcile comerciale cele mai cunoscute la nivel mondial.


Putini stiu insa, povestea din spatele numelui Mercedes-Benz. Mercedes este un nume feminin spaniol insemnand "indurare" si era numele fiicei omului de afaceri austriac Emil Jellinek, un gentleman progresist pasionat de sport, care a comandat primul sau autovehicul Daimler, de sase cai putere, transmisie prin curea si motor cu doi cilindri. „Este probabil prima data cand un tata ia numele fiicei sale”, comenta Jellinek pe 23 iunie 1902, cand denumirea Mercedes a fost inregistrata si a devenit marca comerciala.


Numele Benz pe de alta parte, are o semnificatie, cel putin interesanta. Bertha Benz (nascuta Ringer, 3 mai 1849 - 5 mai 1944) sotia si partenera de afaceri a inventatorului Karl Benz este unul dintre pionierii din industria auto germana. Ea a adus in atentia mondiala, compania Benz Patent-Motorwagen si i-a adus acesteia primele vanzari. La 5 august 1888 fara a-i spune sotul ei si fara permisiunea autoritatilor, Bertha a condus insotita fiind de fiii ei, Richard si Eugen, cel mai nou automobil Motorwagen, devenind astfel, prima persoana care a condus un automobil pe o distanta de aproximativ 106 km. Desi scopul aparent al calatoriei a fost acela de a-si vizita mama, Bertha Benz a avut si alte motive pentru calatoria ei. Ea a vrut să-i dovedeasca sotului ei, ca un marketing eficient, targetat pe un public larg, ar aduce un succes financiar companiei, si ca inventiile lui au un viitor.


In timpul calatoriei, ea a rezolvat numeroase probleme tehnice. A trebuia sa gaseasca ligroin drept combustibil, iar acesta era disponibil numai in farmacii. Un fierar a trebuit sa o ajute cu reparatia unui lant la un moment dat, iar franele au necesitat reparatii si, in acest sens, Bertha Benz a inventat garniturile de frana. Nu in ultimul rand, a trebuit sa foloseasca un ac de palarie lung, pentru a curata o conducta de combustibil, care se infundase. A plecat din Mannheim in zori si a ajuns la Pforzheim dupa asfintit, moment in care i-a telegrafiat sotului ei, ca a ajuns cu bine la destinatie, iar calatoria fusese una de succes. Ea a condus inapoi la Mannheim a doua zi.


In 1944 Bertha Benz a fost onorata cu titlul de Senator Onorabil de catre Universitatea Tehnica din Karlsruhe, iar in 2008 a fost inaugurat traseul memorial Bertha Benz ca un omagiu adus patrimoniului industrial al umanitatii.


Dacă v-am starnit curiozitatea, trebuie doar sa va pregatiti bagajele si sa porniti intr-o calatorie incarcata de istorie si de curajul de a crede in idei inovatoare.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Opinia ta conteaza !

melimeloparis.ro