Cumpara ANVELOPE VARA cu Pret Mic de pe Vadrexim.ro !

Proprietatile fizice ale metalelor

Metalele sunt substante solide la temperatura obisnuita, cu exceptia mercurului, care este lichid. Proprietatile caracteristice ale metalelor, ca de exemplu conductibilitatea electrica si conductibilitatea termica, sunt explicate prin natura structurala si electronica a metalelor. In cristalele metalelor, asezarea atomilor se face dupa principiul unei structuri cat mai compacte. De aceea metalele cristalizeaza in unul din cele trei tipuri de retele cristaline: cubica compacta, hexagonala compacta si cubica centrata intern. In metalele compacte, atomii sunt legati intre ei prin electronii de valenta care insa nu mai apartin fiecarui atom in parte, ci tuturor atomilor invecinati, fiind repartizati pe benzi de energie. Metalele prezinta proprietati diferite de cele ale nemetalelor. Toate proprietatile caracteristice metalelor sunt valabile pentru metalele in stare solida si lichida. In stare gazoasa metalele nu se mai deosebesc de nemetale. 

Proprietati fizice 

Metalele au luciu caracteristic, numit luciu metalic, datorita puterii lor de reflexie a luminii. Metalele sunt opace, chiar in strat subtire, deoarece undele luminoase lovind electronii mobili din metal sunt reflectate.

Culoarea variaza de la cenusiu-inchis la alb stralucitor. Exceptie fac Cu, Al si aliajele lor, care au culoarea roscata sau galbena. In tehnica, metalele sunt clasificate in: metale negre sau feroase, prin care se intelege fierul (impreuna cu fontele si otelurile) si metalele colorate, adica neferoase. 

Luciul metalic apare la taietura proaspata si se accentueaza prin lustruire. Exceptie fac metalele nobile. 

Densitatea metalelor variaza in limite largi, se obisnuieste sa se considere metalele cu densitatea mai mica decat 5, metale usoare, iar cele cu densitatea peste 5, metale grele. Astfel, potasiul, sodiul, calciul, magneziul, aluminiul sunt considerate metale usoare, pe cand zincul, staniul, fierul, cuprul sunt metale grele. 

Fuzibilitatea proprietatea de a se topi la anumite temperaturi. 

Dilatarea termica proprietatea meterialelor de a-si mari dimensiunile la cresterea temperaturii. 

Conductibilitatea termica a metalelor are mare importanta in tehnica. Astfel, instalatiile la care se cere o incalzire si racire rapida, cum sunt cazanele de abur, schimbatoarele de caldura, caloriferele, radiatoarele automobilelor, se fabrica din metale cu buna conductibilitate termica. 

Conductibilitatea electrica proprietatea materialelor de a conduce curentul electric. 

Rezistenta la coroziune proprietatea materialelor de a rezista la actiunea de degradare lenta sub actiunea agentilor chimici din mediul inconjurator. 

Magnetismul proprietatea materialelor de a atrage materiale feroase.


Un comentariu:

Opinia ta conteaza !

melimeloparis.ro