La cele mai multe sisteme, vaporizatorul este integrat in cutia radiatorului de incalzire. Aceasta inseamna ca instalatia de climatizare poate fi utilizata pe tot parcursul anului (pentru racire vara si pentru furnizarea de aer cald dezumidificat / uscat iarna). La unii producatori de autovehicule, instalatia de climatizare se dezactiveaza automat, in functie de sistem, la temperaturi exterioare mai mici de +4°C. Pe cat posibil, in zilele insorite parcati autovehiculul intr-un loc umbrit. Daca autovehiculul este parcat la soare intr-o zi calda, temperatura din habitaclu poate creste pana la 60°C. Daca tineti cont de cateva lucruri marunte, va bucurati mai repede de siguranta unui climat placut:
- la pornire, activati instalatia de climatizare si reglati ventilatia la maxim si pe regimul de recirculare
- deplasati-va in primele minute cu geamurile deschise.
Instalatiile de climatizare pentru autovehicule sunt echipate cu un filtru dezumidificator. Aceasta componenta are doua functii. Dispune de un agent dezumidificator pentru eliminarea umiditatii din agentul frigorific si are suplimentar un efect filtrant. Este foarte importanta mentinerea complet uscata a instalatiilor de climatizare. Umiditatea din sistem se poate transforma in acid si poate deteriora componentele. Filtrul dezumidificator trebuie de aceea inlocuit la fiecare doi ani, sau de fiecare data cand instalatia a fost deschisa ca urmare a unor lucrari ample de reparatie.
Instalatiile de climatizare pot pierde anual pana la 10% din agentul frigorific prin evaporare naturala prin furtunuri si racorduri, ceea ce reduce randamentul. Lasati instalatia sa functioneze cateva minute, cel putin o data pe saptamana. Agentul dumneavoastra frigorific contine lubrifianti - astfel se greseaza si simeringul compresorului. In caz contrar, agentul frigorific se poate pierde pe la simering. Daca nu se intreprinde nimic impotriva pierderii de agent frigorific, se poate forma rugina pe piesele interioare.
Murdarirea acestei componente conduce la reducerea puterii de racire/incalzire respectiv la aburirea geamurilor. De aceea, aceasta componenta trebuie inlocuita/curatata anual sau la fiecare 15.000 km.
Ce avem de facut:
- aspirarea agentului frigorific
- inlocuirea filtrului dezumidificator (la fiecare 2 ani)
- aspirarea umiditatii din sistem, cu ajutorul une pompe performante de vacuum
- verificare vizuala/controlul curelei de transmisie a condensatorului, conductelor, cablajelor
- umplerea instalatiei cu cantitatea de agent frigorific prevazuta de producator
- verificarea compresorului, supapei de expansiune, comutatorului de presiune si ventilatorului
- inlocuirea filtrului pentru habitaclu (anual respectiv la fiecare 15.000 km)
- dezinfectarea schimbatorului de caldura/vaporizatorului (daca este necesar)
- verificarea functionarii si etanseitatii intregului sistem
- documentarea rezultatelor verificarii
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Opinia ta conteaza !