Elementul sensibil al senzorului, termistorul, este plasat intr-un corp metalic de protectie. Capatul care contine elementul sensibil este in contact cu lichidul, prin urmare, temperatura acestuia, poate sa fie masurata; celalalt capat are un conector, in general din plastic care contine terminale pentru contactul electric.
Firele termistorului sunt sudate direct pe contactele conectorului. Corpul metalic este prevazut, de obicei, cu o portiune filetata si cu o sectiune hexagonala, astfel incat sa poata fi instalat pe masina. Exista cazuri cand corpul este cilindric si este fixat prin componente elastice. Un inel metalic asigura o etansare ermetica intre senzor si blocul motor.
Sectiune printr-un senzor de temperatura |
Exista 2 tipuri de termistor, in functie de elementul sensibil:
- Termistor NTC (Negative Temperature Coefficient): rezistenta elementului sensibil (termistor) va scadea pe masura ce temperatura creste, determinand astfel o scadere a tensiunii transmise inspre unitate. Termistori NTC consta dintr-un amestec de oxizi de metal si cristale oxidate, care sunt produse prin presare cu adaugarea de agenti de lipire si prin sinterizare ulterioara.
- Termistor liniar PTC (coeficient de temperatura pozitiv): rezistenta elementului sensibil (termistor) va creste pe masura ce temperatura creste, provocand astfel o crestere a tensiunii transmise unitatii. Rezistenta exprimata in functie de temperatura, este aproximata printr-o curba liniara.
Termistoarele liniare PTC sunt fabricate din cipuri de siliciu, care fac uz de caracteristicile conductoare ale structurii cristaline. Acestea sunt realizate prin intermediul fotolitografiei, prin depunerea de metale din faza de vapori, precum si alte procese comune utilizate in tehnologia semiconductorilor.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Opinia ta conteaza !