Cumpara ANVELOPE VARA cu Pret Mic de pe Vadrexim.ro !

Festivalul Filmului European 2015

Vreau sa va anunt evenimentul cultural pe care stiu ca-l asteptati cu nerabdare tot anul: Festivalul Filmului European 2015, aflat la editia a 19-a. Asa cum ne-a obisnuit, festivalul marcheaza Ziua Europei, editia din acest an se desfasoara intre 7-31 mai in 5 orase (Bucuresti, Craiova, Targu-Mures, Iasi, Hunedoara) si prezinta proiectii a peste 50 de filme din 25 de tari europene. In Bucuresti locatiile sunt Cinema Studio, Cinema Elvira Popescu si Cinema Pro, la Craiova festivalul va coincide cu inaugurarea Centrului istoric al orasului, cu proiectii atat in aer liber cat si la Cinema Modern, la Targu-Mures e concomitent cu Zilele Targumuresene si proiectii la Cinema Arta, la Iasi la Casa de Cultura a Studentilor iar la Hunedoara la Castelul Corvinilor si Casa de Cultura. Pentru a vedea exact desfasuratorul programului cu datele, zilele, locatiile si filmele din festival le poti consulta si pe pagina de facebook dedicata evenimentului.

Festivalul Filmului European
Ca sa va faceti o mica idee despre ceea ce inseamna acest festival, pornesc de la afirmatia domnului Liviu Jicman, vicepresedinte ICR: “Festivalul Filmului European este evenimentul cu cea mai mare vizibilitate organizat de ICR in tara”. Si credeti-ma, stie ce spune. Fiind printre organizatori, alaturi de Reprezentanta Comisiei Europene in Romania, a ambasadelor si institutelor culturale europene de la Bucuresti, de Uniunea Cineastilor din Romania, reuniti cu totii sub umbrela EUNIC Bucuresti, stie ca festivalul nu presupune doar vizioanarea unor filme ca fapt in sine. Importanta este transmiterea valorilor europene ca: traditie, creativitate, inspiratie, multiculturalism, iar filmul european stie cel mai bine sa se apropie de sufletul uman, pentru ca este viu, in continua transformare si ataca problematici de actualitate ale constiintei si firii umane. Pe langa filme, organizatorii au mai pregatit si o serie de evenimente conexe, ce vin sa desavarseasca ca un tot unitar complexitatea dimensiunii spiritului europenean, precum concerte, dezbateri, expozitii, work-shopuri, recomandandu-va bunaoara atelierul de scenaristica cu Ioana Barsan ori cel de critica cinematografica cu Andrei Rus.

Filme 
In plus de asta, ambasador onorific al festivalului a fost desemnat Tudor Giurgiu, reprezentativ cineast din noul val al cinematografiei romanesti, al carui film “DE CE EU?” vi-l recomand cu caldura. Ideea ce razbate din film este lupta din interiorul fiintei umane cu aspecte ale vietii cotidiene si situatii in care un om puternic ajunge in pragul sinuciderii in lupta sa de unul singur cu un intreg sistem si dupa cum spune si regizorul: “Ce mecanisme, resorturi interne se declanseaza in momentul in care descoperi ca tot sistemul pentru care ai lucrat si in care te-ai format e corupt si putred din temelii? E, practic, un film despre dezintegrarea rapida a unui om care alege sa lupte, din interior, impotriva sistemului. (Tudor Giurgiu)”. Filmul reda intr-o maniera crud realista situatia sistemului judiciar romanesc aflat intr-o continua asa zis reforma si doar de fatada se accepta innovarea si noul, vechile metehne nedisparand cu una cu doua. Emblematica este scena in care tanarul nostru procuror incearca sa obtina o intrevedere cu ministrul justitiei (in care vedem persoana Rodicai Stanoiu) si care totodata era si coordonatoarea de doctorat la Universitate pentru a-i semnala problemele din justitie si care se face ca nu-l mai cunoaste, desi il considera unul dintre tinerele sperante ale justitiei romane. In lupta sa cu sistemul, personajul Cristi - procurorul Panait, este sacrificat in momentul in care incepe sa puna intrebari si sa considere mai presus impartialitatea si profesionalismul decat interesele de partid sau ale unor grupuri de interese ce acaparau sistemul nostru judiciar. Totul va culmina cand eroul nostru isi va da seama ca se lupta cu morile de vant, chiar sefii lui directi ce pozau in aparatorii democratiei, il sfatuiau (citeste ordonau) sa inchida ochii si sa fie partas si el la incalcarea legii, doar asa putand promova si face parte din sistem, moment in care pentru el lupta pare pierduta, sinuciderea fiind ultima varianta onorabila. Intrebarea retorica “DE CE EU ?”, arata disperarea si indignarea in fata tavalugului nedreptatii ce se abate asupra lui.

Dar mai multe va las pe voi sa vedeti si nu numai. Mai sunt o sumedenie de filme bune, care mai de care mai interesante ce trebuie neaparat vizionate si apoi comentate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Opinia ta conteaza !

melimeloparis.ro