Cumpara ANVELOPE VARA cu Pret Mic de pe Vadrexim.ro !

Arborele (axul) cu came

Arborele (axul) cu came comanda fazele de distributie ale motorului (momentul deschiderii si inchiderii supapelor si durata deschiderii lor) si, in functie de tipul motorului, actioneaza si alte agregate auxiliare: pompa de ulei, pompa de combustibil, distribuitorul de aprindere, etc.

Arborele cu came se monteaza in carterul superior sau pe chiulasa motorului. In primul caz, mecanismul de antrenare este simplu, insa complica instalatia si presupune mase inertiale mari. A doua solutie constructiva reduce masele inertiale si numarul componentelor sistemului, dar presupune un mecanism de antrenare a arborelui cu came mai complicat.

In functie de tipul motorului pot exista 1, 2 sau mai multi arbori cu came. Arborii cu came au in compunerea lor fusuri de reazem, came, roti dintate si excentric pentru antrenarea sa de catre arborele cotit al motorului sau pentru antrenarea unor agregate auxiliare (pompa de ulei, distribuitor de aprindere, pompa de combustibil, etc.).

In general numarul de came este egal cu numarul de supape, dar in cazul motoarelor cu mai multe supape, cate doua supape de acelasi tip pot fi actionate de catre o singura cama. Inaltimea si profilul camelor sunt determinate astfel incat sa asigure deschiderea si inchiderea supapelor in momentele optime si de asemenea sectiunea necesara pentru trecerea fluidului de lucru.

Profilul camei trebuie sa asigure deplasarea fara socuri a supapei la deschiderea si inchiderea orificiului de trecere. Forma speciala a profilului camei se realizeaza folosind procedee de strunjire prin copiere. Numarul fusurilor paliere este in functie de numarul de cilindri ai motorului, de regula fiind prevazut un fus dupa doi cilindri. 

Montarea arborilor cu came in carterul superior al motorului se face prin intermediul unor bucse antifrictiune (din aluminiu sau otel cu material antifrictiune pe baza de Bz-Pb sau Bz-Sn) presate in locasuri. Pentru a se asigura coaxialitatea locasurilor pentru montarea axului cu came, acestea se confectioneaza cu o singura scula aschietoare. In vederea usurarii montajului, uneori, diametrele fusurilor se micsoreaza de la capatul din fara catre capatul din spate. Ungerea se face cu uleiul ajuns prin canale practicate in peretii carterului in zonele respective. 

In cazul montarii arborilor cu came pe chiulasa se folosesc suporti din fonta sau aluminiu, prevazuti cu capace care se asambleaza dupa montarea arborelui si cuzineti din bronz sau prevazuti cu material antifrictiune. In aceasta situatie ungerea lagarelor se face cu ulei adus prin canalizatii sau conducte la unul din fusurile paliere, de unde trece la celelalte paliere prin canalele practicate in interiorul arborelui. Pentru evitarea deplasarii sub actiunea fortelor axiale, la motoarele cu arborele cu came in carter, fixarea se realizeaza cu ajutorul unei flanse si a unei bucse distantiere, sau cu un surub de reglare. La arborii montati pe chiulasa fixarea se asigura prin flanse care se sprijina pe fetele laterale ale unui palier. 

Arborii cu came sunt supusi la solicitari de incovoiere si torsiune. Totodata, datorita presiunilor specifice ridicate dintre cama si tachet, varfurile camelor sunt supuse unui proces intens de uzare. Arborii cu came se fabrica prin matritare din otel carbon de calitate sau otel usor aliat cu Cr si Mo, sau prin turnare din fonta cu grafit nodular sau aliata cu Cr, Mo, V. Suprafetele supuse la uzare (camele si fusurile) se durifica prin calire CIF sau cementare pentru a ajunge la o duritate de 55-65 HRC.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Opinia ta conteaza !

melimeloparis.ro