LUMAG efectueaza teste pentru placutele de frana Breck, atat in propriul laborator al departamentului de cercetare si dezvoltare, precum si in colaborare cu institutii de cercetare din Polonia si Europa. Se verifica o gama larga de proprietati ale produselor: densitate, duritate, rezistenta la impact, comprimare, castig de grosime la caldura, rezistenta la forfecare, uzura, distrugere si eficienta de franare. Masuratorile sunt facute, atat in conditii de laborator cat si in cadrul testelo rutiere. Compania obtine certificatele necesare pentru produsele sale prin aplicarea unor standarde europene de calitate si functioneaza in conformitate cu cele mai inalte si moderne standarde de productie.
Master Test AK - este principalul instrument versatil pentru compararea si imbunatatirea materialelor de frictiune. Urmatoarele proprietati pot fi masurate cu acest test: - “Eficienta Verde” - evaluarea eficientei de franare la placutele noi imediat dupa instalarea si reglarea necesare sistemului de franare. Performanta raportata la viteza:
- un test de masurare a eficientei de franare legate de schimbarea de viteza; de la 25 mph (40 km/h) la 130 mph (210 km/h) pentru diferite valori ale presiunii in sistemul de franare.
- rezistenta la atenuare - masurarea impactului cresterii temperaturii asupra eficientei sistemelor de franare.
- recuperarea coeficientului de frecare - evaluarea capacitatii de a creste si de a stabiliza coeficientul de frecare dupa ce franarea a fost afectata de atenuare.
- stabilitatea coeficientul de frecare - o determinare a schimbarii coeficientului de frecare pentru diferite niveluri de temperatura, presiunea si viteza.
Test de zgomot AK - acest test ne permite determinarea cu exactitate a tendintei unui tip specific de frana de a genera zgomot. Cu toate acestea, testul de zgomot AK nu detecteaza toate sunetele nedorite emise de catre sistemul de franare. Pentru a masura aceste proprietati vom rula teste rutiere suplimentare.
Testele care se executa pe posturile Krauss permit determinarea proprietatilor de frecare (coeficientul de frecare), in conformitate cu regulamentul ECE R-90. Masurarea coeficientului de frecare intr-un test fix in conformitate cu orientarile VDA 285-2.
In conditii de laborator LUMAG ruleaza teste care vizeaza determinarea diferitelor proprietati ale placutelor de frana asigurand utilizarea sigura si calitatea superioara a produselor sale. Materiale de frictiune/castig in grosime, acestea sunt evaluate pentru a preveni blocarea franelor si uzura prematura la ansamblul discurilor.
Conductivitatea termica a materialelor de frictiune se masoara capacitatea materialului de a disipa caldura generata in timpul franarii. Conductivitatea termica a materialelor de frictiune este de cateva zeci de ori mai mica decat cea a discurilor din fonta. Ca rezultat, aproximativ 95% din caldura generata in timpul franarii este transferata disculului de frana. Pe de alta parte, in cazul in care placutele de frana disipa multa caldura, ele incalzesc si alte componente ale sistemului de franare. In cazuri extreme aceasta poate provoca chiar si scurgeri de lichid de frana „fierbinte” si pierderi semnificative in eficienta franarii.
Comprimarea materialelor de frictiune proprietate fizica masurata in acest caz este schimbarea de volum a substantei ca un raspuns la schimbarile de presiune externa. In timpul testelor de comprimare pentru materiale de frictiune se determina schimbarea grosimii materialului de frecare cauzata de forta de compresare si de temperatura. Comprimarea nu poate depasi 2% din grosimea placutei la temperatura camerei. Materiale care sufera de comprimare insuficienta pot genera zgomot si provoaca fisuri discului de frana, in timp ce de comprimarea excesiva scade eficienta franarii.
Rezistenta la forfecare se masoara rezistenta legaturii intre placa de spate si materialul de frecare. Pentru a consolida aceasta legatura, vom aplica un strat special in materialul de frecare, oferindu-i astfel o rezistenta crescuta (substrat). Densitate si porozitate se determina densitatea materialului de frictiune prin calcularea diferentei dintre greutatea materialului in apa si in aer. In plus, stiind majoritatea densitatile specifice ale componentelor materialelor de frecare, putem calcula porozitatea acestuia, (de exemplu cantitatea de aer capturat in cadrul materialului). Duritate - fiecare material de frecare are proprietati specifice. Una dintre ele este de duritate foarte mare, exprimata de obicei pe scara HRR sau HRC. Cu cat este mai dur materialul, cu atat mai suparator poate deveni in timpul functionarii. Vibratiile, fisurarea si uzura prematura a discului sunt doar cateva rezultate ale utilizarii unui material extrem de dur.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Opinia ta conteaza !