Cumpara ANVELOPE VARA cu Pret Mic de pe Vadrexim.ro !

Chiulasa motorului

Este piesa care inchide cilindrii la partea superioara si contine o parte din camera de ardere, locasuri pentru bujii sau injectoare, canale de admisie si evacuare, locasuri pentru supape si la unele tipuri de motoare si locasurile lagarelor de sprijin ale axului cu came. La partea superioara are un capac cu garnitura de etansare, iar la partea inferioara o suprafata plana pentru imbinarea cu blocul motor.

Chiulasele se confectioneaza prin turnare, de regula din acelasi material ca si blocul motor si pot sa fie independente, pentru fiecare cilindru, sau monobloc pentru un grup de cilindri sau pentru toti cilindrii.

La motoarele cu aprindere prin scanteie, de regula chiulasa se confectioneaza din aliaj de aluminiu deoarece micsoreaza masa motorului, previne detonatia si imbunatateste umplerea cilindrilor.

La fel ca si blocul motor, la motoarele racite cu lichid, in chiulasa se gasesc cavitati pentru circulatia lichidului de racire in zonele camerelor de ardere care au orificii de comunicatie cu cavitatile din bloc.

Etansarea dintre chiulasa si blocul de cilindri se realizeaza folosind o garnitura speciala, termorezistenta, numita garnitura de chiulasa. De regula aceasta se fabrica comuna pentru toti cilindrii si are prevazute orificii pentru trecerea prezoanelor, lichidului de racire, tijele culbutorilor, etc. Garnitura de chiulasa trebuie sa reziste la temperaturi inalte si sa detina un anumit grad de plasticitate, pentru a putea asigura o etansare perfecta. Pentru aceasta, de regula pentru motoarele de autovehicule se confectioneaza garnituri din azbest placate cu tabla subtire de cupru. Pentru protectia impotriva gazelor fierbinti, in zona camerelor de ardere, garniturile de chiulasa se protejeaza cu o camasa de nichel.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Opinia ta conteaza !

melimeloparis.ro