Cumpara ANVELOPE VARA cu Pret Mic de pe Vadrexim.ro !

Blocul motor sau carcasa motorului

Carcasa motorului reprezinta partea mecanismului motor in care se amplaseaza partile mobile si, partial sau integral, unele sisteme auxiliare. Carcasa se fixeaza pe un suport (sasiu) si pe el se fixeaza chiulasa. La unele motoare racite cu lichid, in blocul motor se confectioneaza si cilindrii de lucru (cilindri monobloc).

In peretii transversali sunt prevazute locasurile lagarelor de sprijin ale arborelui cotit si ale arborelui cu came. La partea superioara sunt prevazute orificii filetate pentru imbinarea cu chiulasa, orificii pentru trecerea lichidului de racire spre chiulasa si locase pentru montarea cilindrilor (la motoarele cu cilindri amovibili). La motoarele racite cu lichid, in blocul motor se gasesc cavitati pentru circulatia lichidului de racire in zonele camerelor de ardere.

Deoarece preia toate fortele si momentele care iau nastere pe timpul functionarii motorului, carterul trebuie sa aiba o rigiditate ridicata. Deformarile carterului conduc la inrautatirea conditiilor de ungere si uzarea lagarelor. Acest lucru poate fi evitat prin: nervurarea peretilor transversali, coborarea planului de separare a carterului sub cel de separare a lagarului, marirea numarului de lagare paliere ale arborelui cotit si turnarea comuna cu cilindrii de lucru. 

Lagarele arborelui pot fi suspendate, cu capacul in carterul superior, sau rezemate, cu capacul in carterul inferior. In primul caz, solutia permite asamblarea pe banda a motorului, schimbarea usoara a cuzinetilor, strangerea si controlul independent al fiecarui cuzinet si realizarea unui carter inferior usor si simplu.

Datorita formei complexe si masei mari (24-36% din masa totala a motorului), blocurile motoare se fabrica de regula prin turnare din fonta iar la motoarele de putere mai mica, se confectioneaza din aliaj de aluminiu turnat sub presiune. Grosimea minima de 5-8 mm este impusa de conditiile de turnare. Principalele materiale utilizate sunt:
- fonta perlitica cu grafit lamelar fin sau nodular, care are o rezistenta inalta la uzare, proprietati antifrictiune, rezistenta satisfacatoare la solicitari mecanice si se toarna usor.
- fonta cenusie, utilizata pentru motoarele cu cilindri amovibili.
- aliajele de aluminiu care au densitate redusa, conductibilitate termica ridicata, rezistenta la uzare coroziva si prelucrabilitate buna. Pentru cilindrii monobloc, in acest caz, oglinda cilindrilor se cromeaza sau se metalizeaza cu otel si molibden.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Opinia ta conteaza !

melimeloparis.ro