Cumpara ANVELOPE VARA cu Pret Mic de pe Vadrexim.ro !

Arborele cotit

Arborele cotit transforma miscarea de translatie a pistonului intr-o miscare de rotatie si transmite spre utilizare momentul motor dezvoltat de forta de presiune a gazelor prin intermediul rotii volante. Totodata, arborele cotit insumeaza lucrul mecanic produs de fiecare cilindru si-l trimite utilizatorului si antreneaza in miscare unele sisteme auxiliare ale motorului.

Arborele cotit este piesa principala a motorului, atat din punct de vedere functional, cat si constructiv. El este o piesa complexa a carui masa reprezinta 8-15% din masa motorului si al carui pret de fabricatie ajunge la 25-30% din pretul motorului.

Arborele cotit este alcatuit din fusuri de reazem (paliere), fusuri manetoane, brate de legatura intre fusurile paliere si cele manetoane si contragreutati care servesc la echilibrare. Numarul fusurilor manetoane este egal cu numarul n de cilindri ai motorului, mai putin la motoarele in V unde sunt n/2 fusuri manetoane. Pe arborele cotit se mai pot gasi: mase pentru echilibrare, roti dintate pentru antrenarea unor sisteme auxiliare, flansa pentru prinderea volantului, fulie pentru antrenarea ventilatorului si generatorului, rac pentru manivela, etc.

Arborele cotit este cel mai solicitat organ al motorului. Sub actiunea presiunii gazelor si a fortelor de inertie, arborele cotit este supus la intindere, compresiune, incovoiere si rasucire, solicitari cu caracter de soc. Bratele de legatura sunt supuse la oboseala iar fusurile paliere si manetoane la uzare. Din aceasta cauza el se confectioneaza prin turnare din fonta de calitate (fonta modificata perlitica cu grafit nodular sau fonta aliata cu Cr, Ni, Mo, Cu. Turnarea din aceste materiale prezinta urmatoarele avantaje:
- reducerea consumului de material.
- realizarea cu usurinta a formelor tubulare.
- realizarea formelor optime cerute de echilibru si de rezistenta la oboseala.
- materialul are calitati antifrictiune datorita grafitului continut.
- amortizeaza vibratiile tosionale. 

La motoarele puternic solicitate, arborele cotit se confectioneaza din oteluri aliate cu Cr, Ni, Mo,V. Obtinerea semifabricatului se poate face prin: forjare libera, forjare in matrita sau prin turnare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Opinia ta conteaza !

melimeloparis.ro