Latimea platformei drumului rezulta din insumarea latimilor partii carosabile si a celor doua acostamente. Latimea partilor carosabi1e sau a caii se determina in functie de caracteristicile traficului. Fasia din partea carosabila, destinata circulatiei unui singur sir de vehicule care se deplaseaza in acelasi sens, se numeste banda de circulatie.
Latimea benzii de circulatie se stabileste tinand seama de latimile vehiculelor si de spatiile de siguranta necesare asigurarii circulatiei cu o anumita viteza. Numarul benzilor de circulatie este determinat de compozitia si intensitatea traficului si de viteza de proiectare.
Cele mai inguste drumuri sunt cele cu o singura banda de circulatie a carei latime este cuprinsa intre 2,75 si 4,00 m. Acesta este cazul drumurilor de interes local, cu circulatie redusa (drumuri de exploatare). Pe aceste drumuri, incrucisarile si eventual depasirile se fac trecand pe acostamente sau platforme de incrucisare, amenajate la distanta de 150-300 m in functie de conditiile de vizibilitate.
Pe drumurile cu circulatie foarte intensa, este necesar sa se introduca benzi duble sau multiple pentru fiecare sens de circulatie Astfel, se pot executa drumuri cu 3, 4, 6 sau mai multe benzi (cazul arterelor de mare circulatie din zonele urbane).
Soselele cu trei benzi de circulatie sunt de obicei evitate, intrucat pe banda de mijloc destinata depasirilor de vehicule in ambele sensuri se pot produce accidente. Din acest motiv, se prefera drumurile cu un numar par de benzi.
Benzile multiple pot fi alaturate, constituind o singura cale sau pot fi despartite intre ele cu o zona verde mediana.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Opinia ta conteaza !