Cumpara ANVELOPE VARA cu Pret Mic de pe Vadrexim.ro !

Termeni tehnici folositi in constructia de drumuri

Durata de exploatare a imbracamintei este apreciata prin numarul de treceri ale sarcinii de calcul pe care imbracamintea structurii rutiere il poate suporta in conditiile de exploatare reale (climaterice, hidrologice), fara a se impune refacerea acesteia.

Stratul de uzura este stratul superior al structurii rutiere (al imbracamintei), pe care se circula si care preia si transmite straturilor inferioare actiunile generate de vehicule si, partial, actiunea unor agenti atmosferici.

Stratul de legatura este situat la partea inferioara a unei imbracaminti bituminoase, realizand legatura cu stratul de baza sau de fundatie al structurii rutiere. Pentru realizarea acestuia se utilizeaza, de regula, betoane asfaltice deschise, el proiectandu-se in cazuri justificate din punct de vedere tehnic si economic. Prevederea acestuia nu este obligatorie in alcatuirea imbracamintei bituminoase.

Stratul de baza este situat intre imbracaminte si fundatie, avand rolul de a prelua o parte din solicitarile generate de circulatia vehiculelor, in special eforturile tangentiale si de intindere. Prin intermediul acestuia se repartizeaza fundatiei structurii rutiere eforturile verticale in limita capacitatii de rezistenta a acesteia. Se executa, de regula, din anrobate bituminoase, dar se poate realiza si din alte materiale (macadam simplu sau bituminos, piatra sparta, pietruiri existente, imbracaminti bituminoase uzate reciclate etc.).

Amorsarea este operatia de realizare a unei pelicule continue de liant bituminos pe suprafata unui strat, in vederea obtinerii unei bune aderente a stratului bituminos superior. Amorsarea se executa de obicei cu bitum taiat, emulsie bituminoasa cu rupere rapida sau suspensie de bitum filerizat, pe suprafete bine curatate in prealabil, folosindu-se 0,2-0,5 kg/m2 bitum rezidual, in functie de natura si calitatea stratului suport (o cantitate mai mare poate favoriza fenomenul de exsudare).

Asfaltarea, in intelesul larg al cuvantului, reprezinta operatia de aplicare, de regula pe o pietruire existenta, a unei imbracaminti bituminoase.

Asfaltizarea este procesul de anrobare si inchidere a unei imbracaminti bituminoase, sub efectul caldurii si circulatiei autovehiculelor.

Bitumarea agregatelor este operatia prin care granulele unui agregat natural (nisip, criblura, pietris, split) se acopera cu o pelicula foarte subtire de bitum.

Badijonarea este operatia de stropire cu lianti hidrocarbonati a unei suprafete (poroase, deschise), urmata de acoperire cu agregate naturale marunte, in vederea inchiderii porilor si, in consecinta, a etansarii acesteia. Ca liant se utilizeaza bitum taiat sau emulsie bituminoasa cationica, care se stropeste pe suprafata perfect curatata in prealabil, asigurandu-se o cantitate de 0,5-0,6 kg/m2 bitum rezidual. Acoperirea se face cu nisip natural sau de concasaj, in cantitate de 4-6 kg/m2, recomandandu-se o usoara cilindrare pentru fixarea agregatului natural.

Etansarea este operatia de protejare a imbracamintilor rutiere impotriva patrunderii apei in interiorul lor, efectuata prin: badijonare, tratamente bituminoase, aplicarea de invelisuri subtiri (slam bituminos) sau covoare asfaltice, colmatarea fisurilor si crapaturilor etc.

Innobilarea agregatelor consta in tratarea agregatelor naturale (de regula de natura acida) cu lapte de var sau alti aditivi, pentru a mari adezivitatea bitumului la suprafata acestora.

Penetrarea este operatia prin care se realizeaza patrunderea unui liant bituminos (bitum lichid sau emulsie bituminoasa) intr-un strat din material pietros.

Aditivarea bitumului este operatia prin care unui bitum i se adauga un produs (de regula chimic), in scopul imbunatatirii caracteristicilor acestuia.

Modificarea bitumului este operatia prin care unui bitum i se adauga un produs care ii modifica fundamental caracteristicile, rezultand, practic, un nou liant.

Reabilitarea drumurilor este complexul de lucrari prin care unui drum i se asigura parametrii functionali corespunzatori traficului actual si de perspectiva.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Opinia ta conteaza !

melimeloparis.ro