Cumpara ANVELOPE VARA cu Pret Mic de pe Vadrexim.ro !

Cauzele traumatismelor biomecanice in accidentele rutiere

Cresterea continua a parcului de autovehicule si a retelei rutiere consecutiva industrializarii, dezvoltarii economico-sociale si a nivelului de trai a determinat, in ultimele decenii, noi aspecte de morbiditate si mortalitate de o deosebita, importanta in conditiile societatii noastre.

Pe plan mondial, traumatismele produse in cadrul traficului rutier constituie o problema importanta, atat sub aspect medical, cat si social-economic, numarul victimelor prezentand leziuni de gravitate variata si prin scoaterea temporara sau definitiva din procesul muncii aducand prejudicii importante economiei nationale. Din punct de vedere statistic, tarile puternic industrializate raporteaza cele mai multe cazuri de accidente de trafic rutier, acestea determinand o morbiditate de 5-20% raportata la patologie generala si de 45-75% din patologia post traumatica. Mortalitatea prin accidentele de trafic rutier ocupa - dupa diverse statistici - locul 3, dupa afectiunile cardiovasculare si neoplazii.

Prin accident de circulatie sau mai corect accident de trafic rutier se intelege orice leziune corporala, indiferent de gravitate, produsa din culpa de catre conducatorul unui vehicul pe caile publice de transport. Frecventa accidentului de trafic rutier variaza in raport cu parcul de autovehicule, dezvoltarea retelei rutiere, centrele de aglomerare urbana.

Cauzele determinante producerii accidentului de trafic rutier sunt legate in principal de trei factori, care pot interveni independent sau asociat:
- factorul uman - respectiv conducatorul autovehiculului sau pietonul. In prima situatie principalele cauze determinante ale accidentului sunt: oboseala, intoxicatia etilica, neindemanarea (lipsa de experienta), consumul de neuroleptice sau tranchilizante, diferitele afectiuni patologice, cauze care pot duce la ignorarea situatiilor dificile, nerespectarea regulilor de circulatie, reactivitate intarziata, neatentie, lipsa de corelare intre viteza si conditiile de trafic etc.
- in a doua situatie - aceea de pieton - principalele cauze responsabile de producerea accidentului sunt: intoxicatia etilica, neatentia, nerespectarea regulilor de circulatie, ignorarea pericolului traversarilor in conditii de risc, varsta, afectiunile patologice etc.
- factorul tehnic este reprezentat de defectiunile autovehiculului, in principal in sistemele de franare, directie, iluminare, gabarit depasit, starea pneurilor etc.
- factorul aleator (dar adesea previzibil si putand fi evitat in conditiile unei conduceri preventive) cuprinde in general conditiile meteo-rutiere precum starea drumului - denivelari, pante, felul carosabilului, ploaia, poleiul sau stratul de zapada, zonele cu carosabil umed sau alunecos prin polei, noroi, ulei, surpari, de teren etc.

In esenta insa ultimii doi factori sunt subordonati celui uman, tinand de capacitatea de conducere preventiva, intretinerea in buna stare a autovehiculului si a intuirii de catre conducatorul autovehiculului a situatiilor dificile sau neprevazute, de acesta depinzand in principal evitarea accidentului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Opinia ta conteaza !

melimeloparis.ro