Cumpara ANVELOPE VARA cu Pret Mic de pe Vadrexim.ro !

Drumul in plan cateva generalitati

Proiectarea unui traseu de drum se face in functie de conditiile naturale, tehnice si economice precum si pe baza vitezei de proiectare si a recensamintelor de trafic.

Desi traseul cel mai scurt intre doua puncte este linia dreapta, de cele mai multe ori nu putem realiza trasee numai in aliniamente datorita obstacolelor naturale sau artificiale sau a punctelor obligate prin care trebuie sa treaca drumul respectiv. Aceste conditii impuse duc la aparitia unui traseu sub forma unei linii frante, ale carui segmente trebuie racordate prin curbe, de obicei arce de cerc.

Introducerea curbelor in traseu prezinta unele dezavantaje pentru circulatia vehiculelor şi anume: 
- se reduc confortul si siguranta circulatiei, mai ales pentru vehiculele care circula cu viteza mare, existand pericolul, datorita aparitiei fortei centrifuge in curba ca vehiculele sa derapeze sau sa se rastoarne.
- se mareste lungimea traseului in raport cu drumul in aliniament.
- vizibilitatea in curba este micsorata mai ales in deblee sau zone impadurite.

Tendinta actuala, mai ales in proiectarea autostrazilor, o constituie introducerea in traseu a unor succesiuni de curbe cu raze mari care sa nu necesite amenajari speciale, conditiile de circulatie fiind asemanatoare cu cele din aliniament. 

In acelasi timp, si aliniamentele prea lungi pot prezenta urmatoarele inconveniente si anume:
- pot deveni monotone si pot atenua atentia conducatorilor auto care au tendinta sa sporeasca viteza, putandu-se produce accidente grave.
- in timpul noptii, circulatia este stanjenita pe aliniamentele lungi datorita farurilor vehiculelor care circula din sens opus.
- aliniamentele se incadreaza mai greu in peisaj datorita variatiilor formelor de relief, nearmonizandu-se cu acestea.

Drumul trebuie proiectat echilibrat in plan, cu aliniamente cu lungime maxima de 4 km si curbe amenajate corespunzator (aplicarea suprainaltarii si supralargirii caii) inclusiv cu asigurarea vizibilitatii. Se apreciaza de exemplu ca un traseu de ses este echilibrat daca 40% din lungimea acestuia este in aliniament.

Racordarea aliniamentelor se poate face prin curbe interioare sau exterioare (in cazul terenurilor accidentate, atunci cand aliniamentele se intersecteaza in unghiuri ascutite, mai mici de 40 grade iar introducerea unor curbe exterioare ar mari declivitatea prin scurtarea traseului). In functie de pozitia centrului de curbura fata de traseu si de sensul de parcugere, curbele pot fi la dreapta sau la stanga, iar dupa modul in care se succed, pot fi curbe de acelasi sens, care se pot inlocui cu o singura curba daca conditiile o permit sau curbe de sens contrar intre care trebuie lasat un aliniament minim, de 1,4Vp, parcurs in 5 secunde (considerat timp de reactie al conducatorului auto pentru a schimba directia) pentru a putea permite introducerea racordarilor in plan si in spatiu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Opinia ta conteaza !

melimeloparis.ro