De curand am descoperit ca mai exista si la noi in tara oameni care pun accentul pe inteligenta si nu doar pe infatisare sau nepotism si orientare politica. Initiativa a demarat sub sloganul “Brains, not Looks” organizandu-se si un grup dedicat pe platforma de socializare Facebook. Suportul ideologic care a stat la baza crearii acestui grup pe Facebook este: “Eu cred in profesie, nu in impresie. Eu prin competenta vreau sa ies in evidenta. Vreau sa-mi dovedesc competenta, nu sa-mi salvez aparenta.” cu care sunt perfect de acord, il sustin si recomand. Chiar daca, din experienta, eu nu am intalnit la nici un angajator cu care am colaborat acest deziderat, cred ca este o buna oportunitate ca sa demonstram ca rationamentul pe termen scurt, mediu si lung este de succes, fiind cel mai bun concept atat pentru investitia in angajati cat si pentru profitul companiei.
Dubai anii '60 |
De cand am vazut ideea si conceptul grupului, gandurile mi-au zburat instantaneu spre un exemplu real care a aplicat acest concept cu rezultate uimitoare, pentru un stat atat de mic si nesemnificativ in geopolitica mondiala acum cativa ani. Ma refer aici la Dubai si a familiei conducatoare Maktoum, desi este un stat de dimensiunea unui judet mic de la noi, aproximativ 4114 km patrati cu o populatie de aproximativ 2 milioane de locuitori, dintre care doar 17% bastinasi, a reusit sa uimeasca lumea intreaga si sa aduca numele Dubai in cartea recordurilor pentru o pleiada de constructii edilitate impresionante.
Aeroportul din Dubai anii '60 |
Miracolul din Dubai nu ar fi putut avea loc fara viziunea si determinarea seicului Rashid II bin Said Al Maktoum care a condus emiratul intre anii 1958-1990, acesta a guvernat dupa un concept “Brains, not Looks”, concept dupa care au guvernat si succesorii sai, iar succesul Dubaiului in prezent este uimitor. Daca facem o incursiune in istoria recenta putem deduce concluzia ca nu exportul de petrol au adus succesul economic al Dubaiului ci viziunea si conceptul de “Brains, not Looks” care as stat la baza guvernarii, cu alte cuvinte seicul a ales alternativa castigatoare. Primul export de petrol emiratul l-a facut in 1969, totusi rezerva de petrol detinuta de Dubai este cu mult mai mica decat a celorlalte emirate arabe, dar conceptul i-a ajutat sa ajunga cel mai important centru de afaceri din lume. Ideea geniala a seicului Rashid II bin Said Al Maktoum de a scoate membrii familiei din functiile care vizau dezvoltarea si aducerea unor profesionisti din intreaga lume carora pe langa salarii decente le-a dat mana libera a facut ca Dubaiul sa cunoasca un boom economic si o dezvoltare inimaginabila in trecut.
Aeroportul din Dubai anii '70 |
Trebuie sa recunostem ca exportul de petrol a adus in emirat capital si investitii insa fara conceptul “Brains, not Looks” dezvoltarea Dubaiului era mult mai putin spectaculoasa si ar fi imbogatit excesiv familia conducatoare care si-ar fi permis un trai in lux in alte colturi ale lumii exact cum au procedat unii dictatori sau familii conducatoare din state foste colonii. Exemple de genul asta pot sa fie enumerate foarte multe unde doar clasa conducatoare a reusit sa acumuleze si sa acapareze veniturile si bogatiile tarii respective, insa dezvoltarea tarii a ramas ca si inexistenta.
Aeroportul din Dubai azi |
Sunt profund uimit de evolutia acestui emirat, doar urmarind un colaj de imagini din anii ’60 pana in prezent iti dai seama ca au reusit sa transforme desertul in cel mai luxuriant paradis din lume. Am ales imaginile cu aeroportul din Dubai care cred ca sunt un exemplu graitor cum arata in anii ’60, ’70 si cum arata astazi, ramai efectiv fara cuvinte unde poate duce un concept “Brains, not Looks” daca-l aplici in orice activitate. Ca sa nu mai povestim ca Dubai detine peste 100 de recorduri mondiale astgel incat oficialii de la Guinness Book of Records au decis logic sa deschida o reprezentanta in emirat. Dubai se lauda cu cea mai mare cladire din lume, cel mai luxos hotel, cel mai mare Mall, doar cateva din dintre cele mai uluitoare realizari tehnice si argitectonice.
Bulevardul Seic Zayed - Dubai anii '90 |
In plus tot in Dubai gasesti insulele artificiale construite in ultimul deceniu, cele mai scumpe si luxoase proprietati, care atrag ca un magnet toti investitorii si detinatorii de capital din intraga lume, doar pentru ca ofera cea mai extravaganta si luxoasa viata de pe planeta. Daca nu este recunoscut azi cu siguranta in cativa ani o sa fie declarat polul economiei si dezvoltarii la nivel mondial. Toate aceste realizari au ca fundament principiul “Brains, not Looks” care a dat rezultate remarcabile si extraordinare.
Bulevardul Seic Zayed - Dubai azi |
Acum sa ne revenim putin din admiratia fata de Dubai si sa ne uitam la noi in ograda ce avem, cu ce ne putem lauda. Toate realizarile tehnice si arhitectonice cu adevarat impresionante au fost realizate in perioada comunismului, in schimb in peste 20 de ani noi romanii am reusit in mod uimitor sa daramam la pamant unii dintre colosii industriali construiti in comunism. Cred ca nu exista o localitate mai mare sau municipiu in care sa nu se darame cateva fabrici si uzine, cateva exemple cutremuratoare combinatul de la Hunedoara, combinatul de la Calan, sistemul de irigatii distrus in totalitate, zone intregi saracite, munti despaduriti, mine inchise si lista continua.
Combinatul de la Calan ruine |
La noi din pacate nu se aplica principiul “Brains, not Looks”, pentru ca noi suntem mai “destepti”, noi aplicam relatiile de rudenie, relatiile politice, cumetria, relatii pe care le intalnim de la cel mai inalt nivel pana la chioscul de ziare din colt, unde nu te poti angaja vanzator de ziare daca n-ai pe cineva cu relatii in conducere a firmei care detine chioscul. Apoi avem regi ai asfaltului dar n-avem autostrazi, avem contracte banoase doar cu statul si ne numim mari investitori si mai avem o gramada de chestii care in mod normal n-ar trebui sa le avem, logic ne era mult mai bine daca nu le aveam. Diferentele intre evolutia Romaniei dupa ’89 in comparatie cu Dubai este enorma si te cutremuri doar cand te gandesti ce avem si ce puteam avea.
Dubai in zilele noastre |
Daca stau si ma gandesc mai bine daca initiatorul paginii de Facebook “Brains, not Looks”, isi doreste sa puna in aplicare conceptul sunt sigur ca rezultatele vor aparea in cel mai scurt timp. Sper sa aleaga omul potrivit cu care sa faca o echipa excelenta si sa puna bazele unei colaborari pe termen mai lung.
Cele mai importante persoane din lume nu au o infatisare placuta dar au ceva in capul ala care lucreaza permanent. Sa nu uitam, cele mai importante persoane arata destul de rau daca ne gandim la fizic. Nu aspectul conteaza, conteaza ce avem in cap si cum ne descurcam.
RăspundețiȘtergereEste perfect adevarat, iti dau dreptate asa si este.
RăspundețiȘtergereEu un articol am incercat sa fac o comparatie intre aplicarea unui concept "Brains, not looks" si rezultatele cu situatia in care aplici cu totul altceva. Acum nu stiu cat de ok am reusit comparatia sau puteam sa o fac mai bine.
Nae Ionescu, aflat în Occident prin anii 20, a fost rugat să explice situatia politică de la români. Ei, occidentalii, nu reuşeau să înteleagă cum de funcţionează totuşi mecanismul politic în România, presărat cu nenumărate partide, aripi, fracţiuni, grupări care mai de care mai diverse şi mai contradictorii.
RăspundețiȘtergereNae Ionescu le-a spus cam aşa: “Aici, în Occident, în Germania de exemplu, în fiecare sat există câte un bătrân înţelept, înţeleptul satului. Când oamenii din comunitatea respectivă au un necaz, o divergenţă, o nelămurire, vin la el, îi cer sfatul şi ţin seama de recomandările sale. La noi, în România, a continuat Nae Ionescu, în fiecare sat, există câte unul mai altfel, dar acela este… prostul satului. Toţi ceilalţi sunt înţelepţi.”
Buna paralela cu anii '20, faza e ca nici acum occidentalii nu pot sa inteleaga cum functioneaza mecanismul politic in Romania...
RăspundețiȘtergere