Cumpara ANVELOPE VARA cu Pret Mic de pe Vadrexim.ro !

Efectuarea cercetării propriu-zise la locul accidentului

In faza statica a cercetarii se procedeaza la examinarea si fixarea aspectului de ansamblu a locului accidentului, la stabilirea pozitiei si a raportului de distanta dintre vehicule, dintre victima si vehicul, dintre acesta si urmele descoperite. Vor fi efectuate fotografii judiciare operative de orientare, schita, masuratori fotografice, alte genuri de masuratori necesare ridicarii schitei locului accidentului, o atentie deosebita trebuind sa fie acordata masurarii urmei de franare.

Un alt aspect asupra caruia trebuie sa se concentreze organul de urmarire penala este cel al surprinderii unor eventuale imprejurari negative ale accidentului. In faza dinamica, cea mai laborioasa etapa a cercetarii, se trece la examinarea amanuntita a locului accidentului in vederea descoperirii, fixarii, ridicarii, si interpretarii urmelor accidentului, examinare ce se efectueaza in functie de specificul fiecarei categorii de urme si pe baza unor metode tehnico-stiintifice proprii. Astfel, intr-un accident de circulatie se intalnesc urme de mai multe categorii:
- urme ale sistemului de rulare ce se formeaza in raport de natura suprafetei carosabile, de modul de miscare precum rulare normala, franare, derapare si tipul de bandaj sau sina.
- urme ale unor parti din caroserie sau diverse subansambluri precum bara de protectie, masca, far etc. formate prin tamponarea sau lovirea victimei, a altor vehicule sau obstacole.
- urme sub forma de resturi de obiecte si materiale ca, de exemplu, cioburi de far si de parbriz, resturi de vopsea, resturi metalice desprinse din caroserie, urme de combustibil, ulei etc.
- urme biologice de natura umana indeosebi urme de sange, fire de par, resturi de tesut, precum si urme digitale sau ale altor parti ale corpului.
- urme sub forma unor resturi de imbracaminte sau a altor obiecte purtate de victima asupra sa ochelari, mapa, sacose, umbrela etc.

Se precizeaza ca urmele mijloacelor de transport sunt frecvent descoperite pe corpul si imbracamintea victimei, in astfel de conditii, incat permit identificarea obiectului creator datorita fidelitatii cu care sunt redate o serie de caracteristici de individualizare. Prin examinarea si interpretarea urmelor descoperite la locul accidentului este posibil sa se rezolve mai multe probleme importante, inca din prima faza a cercetarilor, precum:
- stabilirea tipului de vehicul, posibila prin studierea caracteristicilor constructive reflectate in urme (ampatament, ecartament, echipamente anti-derapante etc.).
- determinarea directiei de deplasare, pe baza urmelor desenului antiderapant, ori a formei luate de picaturile de ulei, a altor lichide cazute in timpul rularii.
- stabilirea vitezei de circulatie, posibila prin masurarea lungimei urmei de franare, care este direct proportionala cu viteza vehiculului, dar si in raport cu alti factori.

Pentru determinarea vitezei de rulare se recurge la mai multe formule matematice, in care sunt incluse diverse elemente, cum sunt, de exemplu, distanta de franare, coeficienti de eficacitate a franei si de aderenta a rotilor, durata intarzierilor fiziologice denumiti timpi de reactie.

Fixarea rezultatelor cercetarii se face prin proces-verbal, fotografiere, schite. In situatiile deosebite, este preferabil sa se recurga la inregistrarea pe banda videomagnetica si, eventual, la filmare. Examinarea imbracamintei si corpului victimei, a leziunilor pe care le prezinta aceasta, apreciem ca trebuie facuta de catre medicul legist potrivit regulilor aplicate in cazul oricarei morti violente.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Opinia ta conteaza !

melimeloparis.ro