Cumpara ANVELOPE VARA cu Pret Mic de pe Vadrexim.ro !

Culegerea de informatii pentru elucidarea accidentului rutier

In vederea solutionarii complete a accidentului de circulatie, pe langa cercetarea la fata locului, organul de urmarire penala va initia si alte acte procesuale menite sa serveasca la elucidarea cauzei. 

Ascultarea martorilor, in primul rand a celor oculari, este de natura sa serveasca la completarea sau clarificarea unor aspecte cu privire la imprejurarile in care s-a produs accidentul, interesand viteza de circulatie, comportamentul victimei, mai ales daca acesta era un pieton, modul in care conducatorii autovehiculelor intrate in coliziune au respectat anumite reguli de circulatie.

Pentru aceasta, organul de urmarire penala trebuie sa tina seama de conditiile obiective si subiective care ar fi putut influenta procesul de perceptie cum sunt distanta, caracterul iluminarii, conditiile meteorologice, rapiditatea cu care se petrec aceste evenimente, concentrarea atentiei. De asemenea, trebuie avuta in vedere posibilitatea de apreciere a vitezei, diferita de la o persoana la alta, precum si gradul in care aceste persoane cunosc regulile de circulatie rutiere.

Sub raport tactic este necesar sa fie respectate regulile generale ale ascultarii, care trebuie efectuata cat mai urgent posibil. Ascultarea martorilor devine deosebit de utila in ipoteza parasirii locului accidentului de catre conducatorul auto, prin faptul ca pot fi obtinute date de identificarea autovehiculului precum numarul de circulatie, marca, culoare etc. Ascultarea persoanelor implicate in accident precum operatorii autovehiculelor, victimele, va fi efectuata, de asemenea, cu maxima operativitate, declaratiile acestora aducand date utile clarificarii cauzei. In luarea declaratiilor de la persoanele vatamate nu trebuie sa se neglijeze starea de soc in care se gasesc, stare ce este prezenta si la cel vinovat de producerea accidentului. In ceea ce priveste pe invinuiti sau inculpati, frecvent ei neaga ca au incalcat regulile de circulatie, cautand sa dea vina pe ceilalti ori sa-i influenteze in diverse moduri.

Dispunerea, efectuarea si valorificarea constatarilor tehnico-stiintifice si a expertizelor judiciare se face in conformitate cu regulile generale care guverneaza aceasta activitate. Subliniem acest aspect intrucat, in practica se constata unele deficiente, determinate de calitatea materialului pus la dispozitia expertului, fie de formularea unor intrebari neclare sau referitoare la probleme care sunt de competenta exclusiva a organului judiciar, singurul in masura sa le interpreteze si sa le clarifice din punctul de vedere al legii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Opinia ta conteaza !

melimeloparis.ro