Cumpara ANVELOPE VARA cu Pret Mic de pe Vadrexim.ro !

Desertul nobililor din Transilvania

O adevarata provocare am primit de la Beko, aceea de a gati o reteta, cum la mine de obicei nu gatitul este problema ci mai degraba ingredientele si accesoriile ajutatoare la gatit, am zis hai sa fac o incercare sa vedem ce iese. Urmatorul obstacol a fost desigur sa aleg o reteta care sa-mi placa si cat mai accesibila, n-ar fi fost chiar asa de dificil avand in vedere ca iubesc deserturile, dar mai ales cele dulci. Trebuie sa recunosc ca-mi plac la nebunie clatitele Gundel, un desert exceptional care se poate gasi frecvent in restaurantele din Ardeal si mi-ar fi placut sa incerc o reteta de clatite Gundel, insa am intampinat probleme in achizitionarea ingredientelor. Totusi, am decis sa prepar o reteta de Gundel Karoly (1883-1956), autorul cartii de bucate "Bucataria Ungureasca", publicata in 1934, a fost editata si la noi o varianta in limba engleza “Hungarian Cookbook”, in 2010, la Editura Corvina. 

Am ales un desert delicios, cu o aroma si savoare deosebita, in reteta originala se numeste “Vargabeles”, si este la fel de popular in restaurantele din Transilvania. De fapt este un fel de budinca de taietei lati cu branza de vaci dulce la cuptor. Un desert care mi-a incantat copilaria fiind o specialitate facuta de bunica, acasa, din taietei de casa, productie proprie, chiar daca taieteii luau destul de mult timp ca sa fie facuti, cateva ore cu tot procesul, merita tot efortul pentru gustul delicios. 

Ingredientele retetei de Vargabeles sunt: 

250 grame taietei lati 

100 grame stafide 

100 grame zahar pudra 

400 grame branza de vaci dulce 

200 grame smantana 

4 oua 

1 zahar vanilat 

coaja rasa de la o lamaie 

50 grame cocos 

Ingrediente Vargabeles
In plus am mai adaugat 50 grame de cocos fata de reteta originala si in loc de coaja de lamaie am folosit cateva picaturi de helas, iar in loc de branza de vaci dulce si smantana, am pus 600 de grame de branza Fagaras, mi s-a parut mult mai simpla combinatia gata facuta. Cred ca se pot adauga foarte bine si fructe confiate, data viitoare o sa incerc si cu fructe confiate sa vad cum iese la gust. 

Modul de preparare este destul de simplu, cel putin eu asa am constatat. Ca si ustensile am folosit o oala mai maricica, un mixer de bucatarie si doua forme de cozonac. In primul rand am pus la foc apa in oala si un varf de sare in care am fiert taieteii lati. Dupa ce au fiert vreo 10 minute in apa clocotita i-am strecurat si i-am lasat sa se raceasca. 

Albusele se bat spuma
Am trecut la urmatoarea etapa, unde am luat cele 4 oua, am separat galbenusurile de albus, iar albusul l-am pus la mixer vreo cateva minute sa se bata spuma, pana s-a intarit spuma. Apoi galbenusurile le-am pus intr-un recipient de plastic mai inalt si le-am mixat si pe ele cu zaharul pudra, pana s-au omogenizat bine si s-a topit zaharul, timp de cateva minute. 

Se adauga restul ingredientelor 
Peste spuma intarita am turnat taieteii fierti si bine scursi, am adaugat galbenusurile batute cu zahar, branza Fagaras, stafidele, zaharul vanilat, cocosul si cateva picatur de Helas. Toate ingredientele le-am amestecat usor cu o lingura pana s-a omogenizat intreaga compozitie. 

Se omogenizeaza compozitia
Am luat o forma de cozonac in care am pus hartie de copt, mi se pare mai simplu decat sa ungi forma cu grasime sau margarina. Am turnat jumatate din compozitie intr-o tava si jumatate in cealalta tava. Apoi le-ma bagat la cuptor aproximativ 40-45 minute, la o temperatura de 180 de grade, cuptorul electric setat pe pozitia de incalzire sus si jos. 

Se toarna in forma
Dupa aproximativ 45 de minute, desertul usor rumenit, l-am scos si l-am lasat sa se raceasca putin. Din tava iese usor daca-l scoti cu tot cu hartia de copt si-l asezi pe un platou, se desprinde foarte usor de hartia de copt. 
Se coace pana se rumeneste
Poate fi servit simplu, eu intotdeauna mai adaug cateva fructe. Va recomand tuturor Vargabeles un desert usor si delicios. Pofta buna ! 

Pofta buna !
Pentru cei carora le place caramelul, cred ca pot presara putin zahar deasupra inainte de a baga la copt compozitia, sau putina scortisoara. Cred ca reteta este destul de usoara, mie cel putin nu mi-a pus dificultati mari, iar timpul de preparare a fost aproximativ o ora si un pic, cu tot cu timpul necesar pentru copt, iar ingredientele pot fi procurate de la magazinul din apropiere. Dupa cum se poate observa si in imagini este desertul favorit al bloggerului, sper sa placa tuturor care vor incerca aceasta reteta. 

Desertul favorit al bloggerului

6 comentarii:

  1. Tu gatesti si mananci singur?

    Ce pofta mi-ai făcut.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pai sincer eu as fi invitat pe careva la masa dar n-am avut pe cine :)

      Ștergere
  2. personal prefer lămâia hellas-ului, este mai proaspătă şi în plus, coaja de lămâie dă o aromă deosebită.
    faină reţeta, mi-ai amintit că nu am mai făcut-o de multă vreme! :)
    baftă în concurs!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sincer si eu prefer lamaia, chiar am luat o lamaie special pentru asta, insa am ajuns acasa si abia cand m-am apucat de retata am sesizat ca n-am razatoare pe care sa rad coaja si asa am apelat la helas, pentru ca deja era tarziu si nu mai aveam de unde sa mai cumpar razatoare si deja eram in plin proces de gatit :)
      Multumesc !

      Ștergere
    2. puteai folosi un cuţit subţire, asta după ce vei fi scufundat lămâia în apă fierbinte! ;)

      Ștergere
  3. Multumesc de sfat asta chiar nu stiam ca functioneaza si nici prin minte nu mi-a trecut pana acum, data viitoare o sa incerc asa :)

    RăspundețiȘtergere

Opinia ta conteaza !

melimeloparis.ro