Cumpara ANVELOPE VARA cu Pret Mic de pe Vadrexim.ro !

Saint Patrick's Day scurta istorie

Ziua de 17 martie este cea mai importanta zi pentru irlandezi, pentru ca este ziua in care il sarbatoresc pe Sfantul Patrick si isi sarbatoresc si ziua nationala. Initial a fost o sarbatoare catolica insa in zilele noastre este o sarbatoare dedicata intregii culturi irlandeze. 

Sarbatoarea Sfantului Patrick era celebrata de irlandezi, ca un soi de zi nationala, inca din secolele IX-X, dar ziua oficiala a fost inclusa in calendarul catolic abia la inceputul secolului XVII. In 1903 Ziua Sfantului Patrick a devenit sarbatoare naţionala in Irlanda, iar in anii ’90 a aparut si Festivalul Sfantului Patrick. Obiceiul de a purta funde verzi si trifoi pentru sarbatorirea zilei de 17 martie (ziua mortii Sfantului Patrick) dateaza inca din secolul al XVII-lea. Toata lumea poarta haine verzi, trifoi se manca cartofi cu peste si se bea bere. Cei de la Guiness au lansat chiar o editie speciala a berii lor, editia Verde. Iar diaspora irlandeza (peste 80 de milioane de irlandezi) din toata lumea sarbatoreste aceasta zi, cele mai importante activitati avand loc in America si Australia. De 40 de ani, orasul Chicago, cu un important segment de populatie de origine irlandeza, isi manifesta spiritul de sarbatoare prin transformarea raului Chicago in verde (cu ajutorul unei vopsele vegetale). In Irlanda, desi de regula aceasta sarbatoare pica in Postul Pastelui, Biserica Catolica accepta consumul de carne in ziua de 17 martie deoarece, conform traditiei, de ziua Sfantului Patrick irlandezii merg de dimineata la biserica, apoi organizeaza un mare ospat in onoarea patronului lor spiritual. 

Saint Patrick's Day Bucuresti

Cea mai mare manifestatie de Sfantul Patrick ramane cea de la New York, initiata pentru prima data in 1756 la birtul Thistle Tavern de colonistii irlandezi, ca sa devina, 250 de ani mai tarziu, parada populara de cea mai mare amploare din lume, la care participa anual peste 2 milioane de oameni. De ziua Sfantului Patrick multi straini vin la Dublin sa sarbatoreasca, in timp ce intregul guvern Irlanez, de la Presedinte pana la ultimul ministru, se disperseaza in cele patru colturi ale lumii ca sa reprezinte Irlanda la cel mai inalt nivel. In felul acesta substratul religios, pastrat si amplificat de traditia laica a devenit un simbol universal, in adevaratul sens al vietii Sfantului Patrick. 

Saint Patrick's Day Festival

Ambasada Irlandei in colaborare cu oficialitatile Municipiului Bucuresti organizeaza mai multe evenimente in perioada 15-19 martie, punctul culminant v-a fi duminica 17 martie cand v-a fi organizata o parada de care alegorice de mare amploare in Bucuresti. Carele alegorice vor purta mesajul „Happy Saint Patrick’s Day, Romania!” („La multi ani de Ziua Sfantului Patrick, Romania!”). Acestea vor fi decorate de studentii Universitatii Nationale de Arte Bucuresti si de membri ai Teatrului de Arta Bucuresti. Mascota evenimentului, Patrick the Leprechaun, v-a fi prezenta peste tot spre a incanta privitorii si plublicul larg. Celebrarea Sfantului Patrick va continua cu un concert in aer liber organizat in Centrul Istoric, incepand cu ora 17.00. Printre numele ce vor urca pe scena concertului din 17 martie se numara: Antonia, Vunk, U2 Zen Garden, Vyvienne Long, Aoife Dermody, Córas, Blackbeers, DJ Kormak, The DaDa si The Mojo Band. Trupa de dansatori The Irish Way isi va etala maiestria pe ritmurile muzicii traditionale irlandeze. Seara se va incheia cu un spectaculos foc de artificii. 

Initiativa Ambasadei Irlandei de a apela si la bloggeri in transmiterea mesajului de Sfantul Patrick este extraordinara, mai ales ca va alege cativa bloggeri oficiali iar sponsorul Guiness premiaza fiecare blogger premiant cu Kitul bloggerului de St Patricks Day care contine palarii GNS si CD-uri Saint Patrick`s Day cu muzica Irlandeza. Cred ca fiecare dintre noi si-ar dori sa fie “cel ales”. 

May your life be long
May your heart be true
May your path be clear
and your skies be blue

May your soul be happy
and your spirit light
May you know deep joy
May your dreams take flight

May God bless you
on this special day and always!

Happy Saint Patrick's Day !


2 comentarii:

  1. vede-te-as cu laptop maine! :D

    RăspundețiȘtergere
  2. Sa fim seriosi :))
    Mos Craciun nu exista ...:))
    Dar daca vrei o sa-mi fac o poza cu laptopul actual sau o sa-ti dau web :))

    RăspundețiȘtergere

Opinia ta conteaza !

melimeloparis.ro