Culoarea aliajului nu este o nuanta intermediara a culorii componentelor. De exemplu un aliaj Ag-Cu primeste o nuanta rosiatica doar de la un continut mai mare de 70% cupru.
Densitatea- este de obicei intermediara fata de densitatile componentelor, proprietatile fizice ale aliajelor nu sunt intermediare proprietatilor fizice ale metalelor componente, chiar mici cantitati de alte metale sau nemetale adaugate topiturii ii schimba considerabil proprietatile.
Temperatura de topire - de topire a aliajelor care formeaza eutectice fiind mai joasa decat aceea a componentelor, influenteaza favorabil capacitatea de turnare, unul din criteriile de apreciere a aliajelor in tehnica.
Conductibilitatea electrica si termica - depinde de asemenea de structura aliajului, ea este mai mica decat conductibilitatea electrica a componentelor, mai ales in cazul solutiilor solide.
Rezistenta mecanica - este mai mare decat la metalele componente, pana la o anumita compozitie, dupa care descreste. In cazul unor compusi intermetalici, rezistenta aliajului scade sensibil.
Elasticitatea - este mai mare.
Plasticitatea - este inferioara fata de cea a metalelor componente, fiind influentatande temperatura.
Duritatea aliajelor - devine, in general, mai mare, motiv care si elaboreaza aliajele. Modul cum variaza duritatea depinde de natura aliajului format. Dintre toate aliajele, compusul intermetalic prezinta duritate mult mai mare decat duritatea fiecaruia dintre componente.
Aliajele pot fi:
Omogene sunt amesctecuri omogene atat in stare topita, cat si dupa solidificare. Ele se mai numesc si solutii solide, de exemplu: argintul, aurul si cuprul, in stare topita formeaza dupa racire solutii folosite la confectionarea bijuteriilor, a monedelor etc.
Eterogene sunt amestecuri omogene in stare topita, care dupa solidificare devin eterogene, de exemplu: fonta, otelul, bronzul.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Opinia ta conteaza !