Cumpara ANVELOPE VARA cu Pret Mic de pe Vadrexim.ro !

Dinamul

In principal dinamul este alcatuit dintr-o bobina conductoare care e rotita intr-un flux magnetic. Bobina e fixata in jurul unui miez din fier moale la capatul caruia este montata o roata de curea antrenata de o alta roata actionata de arborele motorului termic. Desi unele dinamuri folosesc magneti permanenti pentru a produce fluxul magnetic, majoritatea dinamurilor autovehiculelor folosesc electromagneti, deoarece puterea acestor magneti poate scadea in timp si reduce puterea dinamului. 

Redresarea curentului alternativ intr-un sistem cu dinam este realizata de un comutator o parte cilindrica, realizat din segmente de alama colectorul, care e fixat la un capat al rotorului si doua perii de carbon care freaca colectorul pentru a colecta curentul: o perie e conectata la masa si cealalta la bornele principalele. Multe dinamuri, au un terminal mic situat adiacent principalului terminal. Un capat al bobinei aflat in campul magnetic este conectat la acest mic terminal, iar celalalt capat al bobinei e conectat la carcasa. 

Regulatorul de tensiune al dinamului este realizat intr-o cutie care e montata la distanta de dinam. Acesta are ca element final un releu electromagnetic care permite curentului sa circule dinspre dinam spre baterie, dar nu invers. Astfel se impiedica curentul sa circule dinspre baterie spre dinam cand dinamul nu functioneaza sau cand tensiunea dinamului este mai scazuta decat cea a bateriei. Un releu defect va permite dinamului sa actioneze ca motor iar daca aceast lucru apare frecvent, va produce in scurt timp inrosirea cablurilor. 

Regulatorul controleaza activitatea dinamului pentru a regla tensiunea de incarcare a bateriei. De asemenea, el previne deteriorarea dinamului, in mod special in cazul unei viteze de rotatie prea mari, limitand tensiunea de incarcare la nivelul de siguranta. 

Cand bateria este incarcata complet, tensiunea ei este de 14,4 V, asadar regland regulatorul asa incat sa limiteze incarcarea la cifra respectiva, este prevenita supra-incarcarea acesteia. 

Dupa pornirea motorului termic, energia electrica este produsa de dinam, asa ca este necesara reglarea tensiunii dinamului daca echipamentul electric al vehiculului, fixat sa actioneze la o tensiune de 12V, nu este defect. 

Reglarea de tensiune este obtinuta folosind contactele releului pentru a intrerupe curentul de excitatie. Aceste contacte vibreaza la o cota aproximativ constanta si controleaza curentul variind durata relativa de conectare pe o perioada a unui ciclu de conectare. Adesea se instaleaza doua regulatoare, unul de tensiune iar celalalt de curent. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Opinia ta conteaza !

melimeloparis.ro