Cumpara ANVELOPE VARA cu Pret Mic de pe Vadrexim.ro !

Baia de ulei

Baia de ulei constitue acea parte a carterului inferior al motorului, in care se depoziteaza uleiul necesar ungerii. Alimentarea baii de ulei se face printr-o gaura de umplere, prevazuta cu un capac etans si o sita cu ajutorul careia se realizeaza o prima filtrare a uleiului la turnare. Se executa din tabla de otel ambutisata, din fonta sau aluminiu. In partea din mijloc a baii , care are de obicei o adancime mai mare, se plaseaza sorbul pompei de ulei. Pentru a diminua agitarea uleiului in carterul inferior si inspumarea sa in timpul deplasarii automobilului, baia de ulei este prevazuta la partea superioara a cavitatii sale cu o plasa din sarma sau tabla perforata cu orificii de diametru mic.

Uneori baia poate fi prevazuta cu pereti verticali care divizeaza intreaga cantitate de ulei in volume mai mici si impiedica deplasarea si barbotatrea sa in timpul franarilor sau al virarilor bruste. In acest fel se micsoreaza si pierderile de ulei din interiorul motorului si creste debitul pompei, deoarece se evita aspiratia in gol sau a lubrifiantului inspumat. La partea inferioara a baii de ulei este montat un buson de golire in care, uneori, este incorporat un magnet ce ajuta la retinerea pulberii metalice rezultate ca urmare a procesului de uzura din motor. Imbinarea dintre baia de ulei si blocul motorului se face prin suruburi. Pentru etansarea imbinarii, intre baia de ulei si carterul superior se monteaza o garnitura confectionata din carton poros sau pluta aglomerata.

Baia de ulei, in afara de rolul de rezervor, mai are si rolul de a raci uleiul, aflandu-se in contact direct cu fluxul de aer care se creeaza prin deplasarea automobilului. Pentru a spori eficienta racirii uleiului, baia este uneori prevazuta cu nervuri (aripioare de racire), care maresc suprafata de evacuare a caldurii. In acelasi scop, baia nu se vopseste pe dinafara , stratul de vopsea putand impiedica racirea lubrifiantului, fiind termoizolant.

Pentru controlul nivelului lubrifiantului in baie se foloseste o tija indicatoare numita joja de ulei. Ea este executata sub forma unei vergele metalice pe care sunt imprimate doua semne, care marcheaza nivelul minim si maxim al uleiului in baie. Pentru a asigura stabilitatea pozitiei, tija este montata intr-o teava de ghidaj fixata in carterul motorului. Nivelul uleiului in baie se masoara numai dupa oprirea motorului, astfel incat uleiul pulverizat pe peretii carterului superior si al celorlalte piese care comunica cu baia sa se poata scurge inapoi in carterul inferior.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Opinia ta conteaza !

melimeloparis.ro