Cumpara ANVELOPE VARA cu Pret Mic de pe Vadrexim.ro !

Pompa de ulei

Pompa de ulei - are rolul de a asigura debitul de ulei la presiunea necesara in circuitul de ulei.

Pompele de ulei pot fi :
- cu roti dintate,
- cu palete,
- cu piston.

Pe motoarele de automobile se utilizeaza in general pompe cu roti dintate, deoarece au o constructie simpla si prezinta siguranta in functionare.

Pompe de ulei cu roti dintate

Din punct de vedere constructiv, pompele cu roti dintate pot fi :
- cu pinioane cu angrenare exterioara,
- cu pinioane cu angrenare interioara.

Sorbul pompei de ulei

Sorbul constitue acea parte a instalatiei de ungere cu ajutorul careia pompa de ulei aspira lubrifiantul din carterul inferior (baia de ulei).
Sorbul se monteaza in partea cea mai de jos a baii de ulei si este prevazut cu o sita, care retine impuritatile mecanice cele mai mari si care, daca ar patrunde in pompa, ar putea sa compromita functionarea acesteia. 

Dupa modul in care sunt constituite si pozitia pe care o ocupa in baia de ulei sorburile pot fi:
- fixe,
- inecate in baie
- plutitoare,
- flotante.

Supapa de siguranta

Pompele de ulei sant astfel dimensionate incat la turatii joase de functionare ale motorului sa asigure toata cantitatea de ulei necesara ungerii suprafetelor in frecare. La turatii mari, pompele furnizeaza o importanta cantitate de ulei in exces, ce produce cresterea presiunii in instalatia de ungere.

Pentru protejarea sistemului de ungere de crestrea presiunii, se introduce in circuitul de refulare al pompelor o supapa de siguranta, care mentine o presiune constanta in circuit, intr-un domeniu de turatie si temperatura mai larg, deviind excesul de ulei spre baie sau inapoi in circuitul pompei.
Se apreciaza ca la temperaturi de 70 - 80 grade Celsius, considerata optima, presiunea in circuitul de ulei poate fi acceptata in limitele 2 - 5 bar.
De obicei supapele sant montate in corpul pompei de ulei si sunt prevazute cu arcuri tarate si uneori reglabile.

Functionarea sigurantelor

Cand forta de apasare data de presiunea uleiului depaseste tensiunea arcului, supapa se deschide, permitand uleiului sa recircule in circuit inchis, prin interiorul pompei, micsorandu-se astfel presiunea in instalatie.
In cazul motoarelor mici cu cantitati mici de ulei se utilizeaza supape cu bila, iar la motoarele cu debite mari de ulei in sistemul de ungere se utilizeaza supape cu piston. 










Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Opinia ta conteaza !

melimeloparis.ro