Cumpara ANVELOPE VARA cu Pret Mic de pe Vadrexim.ro !

Sistemul de ungere

Instalatia de ungere este formata dintr-un ansamblu de piese, care impreuna cu canalele respective asigura ungerea organelor in miscare ale motorului, precum si circularea, filtrarea si racirea uleiului.
Rolul principal al instalatiei de ungere este reducerea fortelor de frecare si prin aceasta micsorarea uzurii si a pierderilor mecanice.
In functie de procedeul de aducere a lubrifiantului la suprafetele in frecare ale pieselor motorului, se deosebesc urmatoarele sisteme de ungere:
- ungere prin stropire, sau barbotaj,
- ungere prin presiune,
- ungere prin picurare sau scurgere,
- ungere combinata, sau mixta,
- ungere prin amestec.

Sistemul de ungere este format din doua circuite de ulei , unul principal si altul secundar.
Circuitul principal cuprinde: 
- rezervorul de ulei,
- pompele de ulei,
- conductele prin care se deplaseaza uleiul spre punctele principalede ungere,
- supapele de siguranta.
Circuitul secundar cuprinde: 
- filtrele de ulei,
- radiatorul de racire.

Sistemul de ungere mai contine:
- aparatele de control pentru determinarea si indicarea presiunii, temperaturii si nivelului uleiului din carter,
- dispozitivele de siguranta pentru prevenirea suprapresiunii in carter,
- conductele de ulei.

In functie de dispozitivul care formeaza rezervorul de ulei, sistemele de ungere pot fi: 
- cu carter uscat - caracterizat prin existenta unui rezervor special pentru ulei, carterul motorului fiind uscat,
- cu carter umed - cel mai raspandit pe motoarele de automobil, se caracterizeaza prin aceea ca 90 – 95% din cantitatea totala de ulei se gaseste in carterul inferior al motorului. 

Sistemul cuprinde circuitul principal cu: pompa de ulei cu sorbul care aspiră uleiul din baia de ulei si il refuleaza prin intermediu conductei catre filtrul de curatire bruta, dupa care este trimis in magistrala de ulei.
Din magistrala de ulei, uleiul este distribuit prin conducte la lagarele paliere iar prin intermediul canalizatiei existente in arborele cotit la lagarele fusurilor manetoane. La anumite constructii ungerea boltului se poate realiza sub presiune printr-un canal care strabate biela in lungul ei.

Motoarele cu solicitari termice intense si cu turatie moderata pot utiliza acest circuit pentru racirea pistoanelor. Lagarele arborelui cu came si axul culbutor sunt alimentate cu ulei prin intermediul conductelor. Oglinda cilindrului, camele si supapele sunt unse prin stropire cu jet si ceata de ulei. 
La circuitul principal al sistemului de ungere se poate anexa in paralel un filtru de curatire fina. Prin acest filtru trece 10-15% din debitul de ulei al instalatiei de ungere, dupa care uleiul se intoarce in baie sau in circuitul principal contribuind la regenerarea uleiului.
Mentinerea temperaturii in limite acceptabile se realizeaza prin introducerea in paralel cu circuitul principal a schimbatorului de caldura.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Opinia ta conteaza !

melimeloparis.ro