Campionatul de Bine a ajuns la editia cu numarul cinci. Competitia este organizata de Bursa Binelui, singura platforma online de donatii necomisionate din Romania si se desfasoara in perioada 5 decembrie 2017 – 19 februarie 2018. Campionatul de Bine este o competitie pentru strangerea de donatii adresata ONG-urilor din România, care urmareste sa transforme organizatiile in fundraiseri, in vederea atragerii de donatii. La sfarsitul competitiei Campionatul de Bine vor fi recompensate primele 3 proiecte in functie de numarul donatiilor atrase si al numarului de donatori distincti. Premiile consta in dublarea sumei stranse pe toata perioada Campionatului, in limita a 5.000 Euro pentru fiecare proiect castigator.
Astfel in etapa finala au ajuns 44 de proiecte si initiative sociale sustinute de 43 de organizatii neguvernamentale si multi alti oameni de bine. In aceasta etapa pentru fiecare proiect calificat organizatiile trebuie atraga o suma cat mai mare de donatii de la cat mai multi donatori diferiti. Bursa Binelui este singura platforma online care permite donatiile fara comisioane, incurajand astfel donatorii care vor sa participe cu sume mici (5, 10 lei) la sustinerea financiara a unei cauze. Suma minima care poate fi donata este de 5 lei. Toata tranzactia este 100% securizata si nu se percepe niciun fel de comision.
Anul acesta am decis sa sustin proiectul „Gazde bune in case batrane”, un program de dezvoltare locala prin patrimoniu cultural realizat de catre Asociatia Sinaptica in parteneriat cu comunitati rurale interesate sa-si foloseasca resursele culturale disponibile pe teritoriul lor, in scopul cresterii sociale, economice si culturale.
Programul „Gazde bune in case batrane” urmareste:
- sustinerea dezvoltarii turismului responsabil in zonele rurale cu patrimoniu cultural valoros, prin implicarea comunitatilor locale si a altor factori interesati;
- incurajarea dezvoltarii la nivel local a micilor industrii bazate pe mestesuguri si/sau pe produse agricole cu specific traditional;
- crearea unei retele de gazduire in cadrul gospodariilor traditionale, care sa valorifice turistic arhitectura vernaculara din mediul rural si patrimoniul gastronomic local.
Ce inseamna ca un localnic este „Gazda buna in casa batrana”:
- locuieste intr-unul din satele cuprinse in program si detine o casa cu vechime mai mare de 80 de ani, asupra careia nu au fost facute intervenții constructive moderne (recompartimentari sau adaugiri de volume, parchet laminat, gips-carton, termopan și altele asemenea).
- are disponibilitate pentru efectuarea reparatiilor (de catre Sinaptica si parteneri) si isi asuma nemodificarea pentru o durata ulterioara de cel putin 5 ani si pastrarea constructiilor pentru accesul turistilor.
In concluzie, „Gazda buna in casa batrana” mi se pare o initiativa extraordinara mai ales, in zilele noastre, cand depopularea satelor este o realitate. Ar fi pacat sa se distruga casele taranesti traditionale din cauza nepasarii noastre si sa pierdem pentru totdeauna un important patrimoniu cultural romanesc.
surse: imaginile si o parte a informatiilor sunt luate de pe situl sponsorului
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Opinia ta conteaza !