Într-o țară ca România, înființarea unui startup poate da multe bătăi de cap. De la idee la realitate ai de parcurs o cale lungă, istovitoare și presărată cu multe piedici birocratice. De aceea este foarte important să ai, de la bun început, un plan foarte bine pus la punct, ca să te asiguri că pornești la drum cu dreptul și că lucrurile vor urma cursul pe care-l dorești într-o perioadă de timp cât mai optimă.
Probabil că nici nu mai este nevoie să fie precizat acest lucru, dar din acel plan nu trebuie să lipsească websiteul afacerii. Și nu orice website, ci unul extrem de bine pus la punct.
În primul rând, probabil că niciun tip de startup – așadar niciun nume nou, fără un brand în spate și fără o experiență de X ani – nu ar putea rezista pe piață dacă nu ar exista și în online. Iar asta pentru că – evident – nu ar reuși să se facă cunoscut. Și ar fi chiar păcat ca afacerea să fie omorâtă încă din fașă!
În al doilea rând, însă, site-ul startup-ului trebuie să fie foarte bine pus la punct pentru a te ajuta să devii cunoscut, plăcut și solicitat de utilizatori. Adică pentru a-ți transforma vizitatorii în clienți.
E lesne de înțeles că, pentru a se întâmpla acest lucru, trebuie, mai întâi, să ai vizitatori. Te-ai gândit cum îi obții?
Google, prieten sau dușman?
Să-ți spun, mai degrabă, cum nu îi obții, iar pentru asta trebuie să afli, mai întâi, câteva lucruri precum:
- 93 % dintre experiențele online încep cu o căutare într-unul dintre motoare (Google, Bing, Yahoo, Baidu etc.);
- 81 % dintre utilizatorii de internet din întreaga lume folosesc Google ca motor de căutare;
- Primele 5 rezultate din Google primesc 67 % din totalul vizitelor efectuate în urma unei căutări;
- Doar 5 % dintre utilizatori dau click pe pagina 2 a rezultatelor afișate de Google la căutarea pe care au efectuat-o.
Așadar, putem trage, cu ușurință, 3 concluzii destul de simple:
- Ești în primele 5 poziții în rezultatele afișate de Google pe prima pagină? Exiști.
- Ești pe prima pagină, însă nu în primele 5 poziții? Supraviețuiești.
- Ești pe pagina 2 sau chiar mai departe de utilizator? Ești (aproape) pierdut.
De aceea, toți cei care se gândesc să-și lanseze un startup în mediul online, mizând pe faptul că, pe Internet, banii se fac ușor, trebuie să înțeleagă, mai întâi, cum anume se poate întâmpla acest lucru.
Internetul nu te ajută să câștigi bani doar printr-o simplă lansare a site-ului. Mai întâi trebuie să câștigi încrederea gigantului Google, iar până acolo e cale lungă. Abia apoi vei ajunge ca el să te și recomande oamenilor. Vestea bună este că acest lucru nu e imposibil de realizat.
SEO poate fi „pila” ta la Google
Dacă tot aminteam, la început, de birocrația din România, să pomenim și de mult prea extinsul fenomen al „pilelor”. Probabil ai auzit vreodată de SEO (Search Engine Optimization), iar dacă nu, atunci află că el reprezintă cea mai scurtă cale către primele poziții în Google.
Să spunem că e omul de legătură în relația pe care urmează să ți-o faci cu Google-ul, însă – spre deosebire de „pila” cu care suntem noi obișnuiți – SEO este un om incoruptibil, corect până în măduva oaselor; el își face treaba de „pilă” doar dacă meriți cu adevărat.
De aceea, optimizarea site-ului trebuie făcută ca la carte, printr-o campanie SEO gândită pe termen lung, în special on-page.
Asta înseamnă să le oferi celor care ajung pe site-ul tău o experiență completă, care să le fie utilă și să le permită găsirea tuturor lucrurilor pe care le caută și au legătură cu domeniul tău. Să aibă de ce să se reîntoarcă pe site, să îți devină clienți și să te recomande și altora.
Așadar, chiar dacă primii pași ai unui startup sunt grei dintr-o mulțime de motive, în niciun caz nu este cazul să ignori promovarea online și campania SEO de care are nevoie site-ul afacerii tale.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Opinia ta conteaza !