Cumpara ANVELOPE VARA cu Pret Mic de pe Vadrexim.ro !

Cum am descoperit vinul ?

„Cum am descoperit vinul ?” - este o intrebare la care am raspunsul pregatit, chiar daca ma trezesti brusc din cel mai adanc somn. Am descoperit vinul inca din frageda pruncie cand, la diverse aniversari si onomastici, faceam deliciul adultilor care-mi dadeau sa gust vin doar ca sa se amuze cum ma pot stramba de urat de la gustul sec al licorii. Desigur, copil fiind, am detestat gustul sec al licorii lui Bacchus. Ulteior, am descoperit vinul in manualele de scoala, in cartile lecturate cu placere in timpul liber. In diferite legende si povestiri care aveau in prim plan vita-de-vie si vinul ce mi-au ramas adanc intiparite in minte, precum legenda taierii vitei-de-vie de catre regele Burebista, cel mai mare rege geto-dac, tocmai pentru a face din geto-daci un popor cumpatat. Nu-mi pot imagina cum s-au lasat induplecati sa traiasca fara vin, cei mai aprigi luptatori din spatiul Carpato-Danubiano-Pontic? Dar, conform legendei, Burebista si-a impus vointa.

Beciul Domnesc
In anii adolescentei, traiti la intensitate maxima, am redescoperit gustul vinului rosu demi-dulce, pe care-l cautam si il preferam la chefurile si majoratele din timpul liceului. Desi majoritatea colegilor erau axati pe bere, preferam vinul rosu demi-dulce pentru aroma, savoare si tarie. In facultate, chiar in prima sesiune, am descoperit Busuioaca de Bohotin dupa un chef de pomina in camin. I-am dat impreuna cu amicii de pahar chiar si un nume de cod „Bohoho” al carui inteles era numai de noi stiut. Era evident, de fiecare data, cand auzeam numele de cod „Bohoho”, stiam ca ne pregatim de un chef de pomina in care goleam cu nesat si placere, sticla dupa sticla de Busuioaca de Bohotin. 

Busuioaca de Bohotin
O data cu trecerea anilor, am degustat si descoperit diverse tipuri de vin. Am inceput sa aleg vinurile mai ales dupa calitate, aroma si savoare. Eram mai atent la anul recoltei si denumirea soiurilor de struguri din care era obtinuta licoarea. Asa, am descoperit ca prefer vinurile mai scumpe in a caror pret regasesc, intotdeauna, o calitate superioara, indiferent de culoarea licorii. Am inceput apoi sa apreciez vinul in asociere cu diferite preparate culinare. Am dat dreptate inaintasilor nostri care au descoperit ca vinul de culoare alba merge foarte bine cu preparatele din carne alba, iar cel de culoare rosie cu preparatele culinare din carne rosie. Din proprie experienta am descoperit un lucru cat se poate de clar, si anume, cat de mult conteaza temperatura la care este servit vinul. Astfel, vinul alb trebuie servit rece iar vinul rosu la temperatura camerei.

Cat priveste indicatia geografica de provenienta a vinului, am descoperit, de mai multi ani, vinul Beciul Domnesc, un producator de vinuri autentice romanesti. Remarcabil este faptul ca, Beciul Domnesc, este o crama ridicata in secolul XIV, pe timpul lui Stefan cel Mare, o constructie unica ce aminteste de gloria vremurilor de demult. Crama Beciul Domnesc a devenit monument din patrimoniul mondial UNESCO, adapostind in acelasi timp o vinoteca profesionala cu peste 100.000 de sticle de vin, unele imbuteliate inca din 1949. Aceasta crama este singura de acest gen din Romania si este locul in care simti ca devii nu doar parte din istoria acestui neam ci ca asisti la metamorfoza unui vin ce se transforma dintr-un vin de calitate intr-un vin ce atinge perfectiunea.

Tamaioasa Romaneasca
In concluzie, am inteles ca poti impresiona orice oaspete care-ti trece pragul casei, fie ca este strain sau roman autentic, cu o sticla de vin Beciul Domnesc, de calitate superioara, din vinoteca de exceptie a cramei. Daca vrei sa dai lovitura si sa-ti impresionezi maxim invitatii, ofera-le o Tamaioasa Romaneasca din 1989, un vin alb dulce, ajuns la perfectiune in linistea cramei Beciul Domnesc. Inegalabila sa culoare de aur topit marcheaza eleganta si caracterul nobil al acestui vin. Efectul de exceptie si surpriza placuta este garantata 100%.


surse: imaginile  si o parte a informatiilor sunt luate de pe situl sponsorului

3 comentarii:

  1. Numai daca dai un ban serios stai in fata. In nici un caz cu Beciul Domnesc. Doar vinurile lor de colectie merita. Restul....vin la kil.

    RăspundețiȘtergere

Opinia ta conteaza !

melimeloparis.ro