Cumpara ANVELOPE VARA cu Pret Mic de pe Vadrexim.ro !

Cea mai buna branza din lume

Cand vine vorba despre gusturi, preferinte sau clasamente, intotdeauna parerile sunt diferite si foarte impartite. Fiecare om are propria lui interpretare pe care o considera infailibila si crede cu tarie ca el are dreptate si toata lumea ar trebui sa se conformeze si sa asculte parerile si sfaturile sale, ridicate la rang de adevar suprem. Cand vine vorba de gastronomie, lucrurile devin din ce in ce mai interesante, aici lucrurile sunt complet diferite fata de alte activitati, un enunt unanim acceptat poate avea acceptiuni diferite, unghiuri diferite de abordare si perceptie. Daca in matematica 2+2 intotdeauna va face 4, in gastronomie un produs dulce, bunaoara zaharul nu v-a fi perceput de toata lumea la fel, tine de papilele gustative ale fiecaruia cum interpreteaza produsul respectiv, fie dulce-amarui, dulceag, dulce in cantitate foarte mare, etc. De aceea, gasirea unui echilibru, a unei retete ce sa imbine toate calitatile pe care trebuie sa le intalneasca un produs pentru a se bucura unanim de succes reprezinta marea provocare pe care specialistii in gastronomie trebuie sa o treaca, provocare ce tine de multi ani de munca dar mai ales de pasiunea pentru gatit, pentru a imbina diferite arome si produse pentru a obtine efectul scontat: multumirea clientului final.

Fan Branza Delaco
O astfel de dilema, provocare sau incercare, cum vreti sa-i spuneti, a avut-o si cel mai mare fan al produselor din branza, anume Toni, un pasionat pana la paroxism a tot ceea ce presupune branza. Un amic imi spunea vazandu-l pe marele Toni Delaco la televizor cum vorbea cu atata pasiune despre subiectul lui preferat, branza, ca ar fi in stare sa schimbe toate traditiile cu branza, chiar si la casatorie in biserica mirii nu vor mai musca din piscot sau vor sorbi vin din cupe ci vor musca dintr-o bucata mare de branza. Pasiunea pe care o traieste el cand vine vorba de subiectul lui preferat e admirabila, mai rar vezi in ziua de azi pe cineva atat de dedicat crezului sau, ca pune atata patima si incrancenare cand vine vorba despre produsul adorat, se manifesta ca un adevarat fan branza aflat in preajma idolului sau, nefiind cu nimic mai prejos fata de suporterii ce-si urmaresc schipa favorita ori cantaretul preferat pe tot globul si nu rateaza nici o aparitie a acestora. Pasiunea lui Toni pentru branza a ajuns la un alt nivel, mai evoluat, a inceput sa o perceapa nu ca un simplu aliment ce-ti potoleste foamea ori pofta, ci a ajuns un modus vivendi, o modalitate de a trai si a exista intr-un univers dominat de multitudinea de branzeturi cu gusturi si arome din ce in ce mai rafinate si mai savuroase, modalitate ce-l diferentiaza net de marea masa a oamenilor, nu se ajuta de branza doar sa-si potoleasca senzatia de foame, ci accentul cade la un alt nivel, superior, rezervat doar initiatilor si profesionistilor. 

Preparate din Branza
In lunga lui calatorie prin lume, Toni a cutreierat in lung si lat, i-a cautat pe cei mai mari mesteri in prelucrarea branzeturilor, in cautarea telului maxim, branza suprema in lantul trofic al branzeturilor, ca o incununare a framantarilor si preocuparilor lui in aceasta materie. A umblat prin stanele din Alpi si a descoperit ingredientul folosit de mesterii elvetieni, nedevoalat pana acum, esenta de aer curat de la peste 2000 metri altitudine, amestecat cu vantul ce bate printre brazi semeti, apoi a dat o fuga pana in cele mai ascunse cotloane din Scotia dupa o reteta ce tinea mai mult de legenda, inventata inaintea cuceririi romane si scrisa pe o piele de vitel, cu caractere runice. Pasii apoi l-au purtat prin vechea Elada, de aici a invatat mestesugul grecilor de a prepara branzeturi unanim recunoscute in lume pentru gustul fin, rafinat, alaturi de cultura si filosofia elena, gastronomia grecilor sta la loc de cinste in panteonul universal al civilizatiei mondiale. Un punct de cotitura, hotarator in desavarsirea educatiei tanarului ucenic in cea de mare maestru l-a reprezentat vizitele la manastirile trapiste din Belgia, unde a invatat ca o branza buna se serveste cu un pahar de bere, facut dupa retete vechi de peste 1000 de ani, retete pastrate cu sfintenie de calugari si doar ei stiu compozitia optima de malt, hamei, apa si alte ierburi pentru a face o bere aparte, ce sa se potriveasca cel mai bine alaturi de o bucata de branza. Si cum era prin apropiere, a dat o fuga si in Franta, a colindat din Bretania in Normandia, Gasconia si Burgundia in acumularea de noi si noi metode si tehnologii pentru a crea branza perfecta de care avea atata nevoie. Aici a aprofundat placerea si arta de a consuma branza cu un pahar de cognac vechi de 18 ani, alaturi de cateva boabe de struguri, a inteles alchimia perfecta dintre esentele combinate intre licoare, fruct si branza, cum ele se intrepatrund si-ti confera o bucurie si o satisfactie de nedescris, imposibil de atins daca le gusti pe fiecare separat. 

Branza Pufoasa
Inarmat cu o bogata experienta, cu notite, planuri, foi pline de mazgaleli si formule doar de el stiute, Toni s-a retras pe un pisc golas de munte, ca sa nu fie deranjat de nimeni si aici, in liniste a putut sa conceapa branza lui suprema, un cascaval ce sa fie perceput ca rodul unei munci migaloase a unui harnic truditor pe altarul gastronomiei. A inglobat in acest cascaval susurul apelor de munte din Alpii maiestuosi, viforul ce bate peste creste impadurite ca apoi sa se contopeasca in razele soarelui ce scalda nisipul fierbinte de la mare, a pus esente din ceea ce are umanitatea mai bun, din trasaturile definitorii ale omului ca intelepciunea, dragostea, curajul, priceperea, a adaugat ingrediente numai de el stiute, plante si extracte folosite din negura timpului, acum complet uitate. A realizat un cascaval demn de cele mai imparatesti ospete, capabil sa satisfaca cele mai exigente gusturi, sa gusti din el si sa nu-ti dai seama ce gust il defineste. Daca intrebi un pescar iti va raspunde ca are gustul sarat al marii, un fermier ca simte mirosul pamantului, un muntean ca parca adie un miros de cetina de brad plina de zapada, fiecare va asemui gustul cascavalului cu ceea ce are el mai drag. 

Fan Branza
Indiferent de gustul cascavalului „made by Toni Delaco”, ceea ce el transmite ascuns, cu mesaj subliminal, este ca facand abstractie de gust, de cum miroase, cat este de gustos, cascavalul lui trebuie obligatoriu sa fie servit impreuna cu prietenii. Intotdeauna cascavalul Delaco este piesa principala la o discutie cu prietenii cand isi devoaleaza intregul lui farmec, adevarata lui valoare si putere. 

Articol scris pentru SuperBlog 2015.


4 comentarii:

Opinia ta conteaza !

melimeloparis.ro