Am putea vorbi despre o calitate excelenta a unui ulei cand acesta satisface norme ACEA si API dintre cele mai noi si cat mai multe norme ale producatorilor Auto. Spre exemplu, vom analiza trei dintre cele mai avansate norme ale urmatorilor producatori auto:
1. Mercedes Benz (Norma MB 229.51)
2. BMW (Norma BMW Long-Life 04)
3. Volkswagen (Norma VW 507.00)
Diagrama "panza de paianjen" |
Aducem acum in discutie aspectul normelor sau al specificatiilor tehnice pe care trebuie sa le indeplineasca un ulei; am putea clasifica normele in 3 importante categorii:
1. Normele ACEA (abreviere de la “Asociația Constructorilor Europeni de Automobile”) – sunt norme europene.
2. Normele API (abreviere de la “American Petroleum Institute” = Institutul American al Petrolului) - acestea sunt norme americane.
3. Normele specifice producatorilor AUTO (De exemplu: Mercedes [MB], Volkswagen [VW], BMW, Citroen-Peugeot [PSA], Renault [RN], Opel [GM] etc.)
După cum putem observa in diagrama prezentata, cele mai mici cote de performanta le atinge norma BMW Long-Life 04, urmata de cea de MB 229.51; iar norma de VW 507.00 atinge varfurile de performanta cele mai ridicate.
Revenim la discuția despre compozitia uleiurilor … Un lubrifiant auto este alcatuit din ulei de baza + aditivi (ceea ce face diferenta dintre norme este de fapt compozitia chimica a aditivilor utilizati in alcatuirea uleiului.
Cum probabil deduceti deja din demonstratia aceasta, un ulei care poate satisface toate trei normele de mai sus este, bineinteles, net superior unuia care satisface doar o singura norma (doar a unuia dintre producatori). Practic, daca ar fi sa ne raportam la diagrama “panza de paianjen” prezentata, avem nevoie de un astfel de ulei ce indeplineste toate cele trei norme si atinge toate varfurile de performanta din aceasta diagrama.
Acesta este principalul motiv pentru care un ulei – bunaoara CEPSA – care are norme si specificatii ale mai multor producatori de automobile poate fi (si chiar este) superior, din punct de vedere calitativ, unui ulei original (acesta din urma putand servi doar norma producatorului pentru care a fost conceput).
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Opinia ta conteaza !