Cumpara ANVELOPE VARA cu Pret Mic de pe Vadrexim.ro !

Mai multe natiuni o singura apartenenta - Europa

Trebuie sa recunosc ca provocarea lansata de Biroul Parlamentului European in colaborare cu Blogal Initiative este mai mult decat binevenita. In valtoarea evenimentelor cotidiene, a multitudinilor de probleme cu care se confrunta tinerii, invitatia de a reflecta asupra a ceea ce inseamna azi Europa pentru fiecare dintre noi trebuie privita cu maximum de atentie. In contextul actual geopolitic, cu framantarile militare din flancul estic (anexarea ilegala si unilatrala a Crimeei de catre Rusia), framantari economice (defaultul Greciei si problemele Porugaliei, Italiei si Spaniei), tensiunile nationaliste cu care se confrunta unele state (autonomia Tarii Bascilor, referendumul pentru independenta a Scotiei), discutiile despre ce inseamna Europa azi sunt mai mult decat binevenite. 

# La TribunaEuropei
Astfel, in perioada 9 mai - 30 iunie 2015, Biroul Parlamentulului European lanseaza un concurs adresat tinerilor din Romania cu varsta cuprinsa intre 18-35 ani de a realiza un material video in care sa-si imagineze fiecare ca trebuie sa-si rosteasca discursul inaugural ca si presedinte al Parlamentului European. Pe langa cerintele de ordin tehnic, precum durata maxima de 3 minute, maxim 1 GB, se puncteaza si cum percepe fiecare valorile europene, mesajul, nota de originalitate si personalitate. Mai multe informatii despre cum sa alcatuiesti materialul gasesti AICI.

Daca e sa ma intrebi pe mine, sa fiu eu in postura de presedinte al Parlamentului European, cred ca cel mai nimerit discurs inaugural ar trebui centrat pe figurile “Parintilor” Uniunii Europene, pe acele personalitati ce au facut acum posibil sa vorbim despre marea familie europeana, despre o singura tara, despre un intreg sistem gandit sa uneasca popoarele, sa desfiinteze granitele si sa putem vorbi despre o singura mare cultura: cea europeana. As evoca figura emblematica a charismaticului ministru de externe francez Robert Schuman cu a sa celebra „Declaratie Scuman”, ce nu e cu nimic mai prejos decat Declaratia de Independenta a SUA, figurile semnatarilor Tratatului de la Roma din 25 martie 1957 – tratat ce a pus bazele Uniunii Europene (Cristian Pineau si Maurice Fauvre din partea Frantei, Antonio Segni si Gaetano Martino din partea Italiei, Paul Henri Spaak – Belgia, Ioseph Bech si Lambert Schaus – Luxemburg, Ioseph Luns si Linthorst Homan din partea Olandei, Konrad Adenauer si Walter Hallstein din partea Germaniei).

As evoca viziunea acestor titani asupra unei Europe ce abia iesise din razboi si care au incercat sa stearga toate neintelegerile intre popoare pentru binele intregului continent. As vorbi despre inceputurile negocierilor intre cele 6 state fondatoare (Franta, Germania, Italia, Belgia, Olanda si Luxemburg) de a crea o piata comuna generalizata si o comunitate a Energiei Atomice ce au dat nastere Tratatului de Instituire a Comunitatii Economice Europene, viitoarea Comunitate Europeana.

Le-as spune, ca un arc peste timp, acestor vizionari, ca astazi, Europa e mai unita ca oricand, ca noua ni se pare ciudat sa mai vorbim despre granite inauntrul continentului, avem o piata comuna libera, o moneda comuna, o legislatie comuna: Aquis-ul comunitar, o politica unitara si o singura politica externa, cea a Europei unite. Si la sfarsit as incheia cu un citat de-al nostru „Cine-si uita trecutul, nu-si merita prezentul si viitorul”.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Opinia ta conteaza !

melimeloparis.ro