Cumpara ANVELOPE VARA cu Pret Mic de pe Vadrexim.ro !

BlueGreen - Rauri in orase smart

UrbanFest este un festival de dezvoltare urbana, organizat de Reprezentanta Comisiei Europene in Romania, sub inaltul patronaj al doamnei Corina Cretu, comisar european pentru politici regionale. Festivalul isi propune promovarea valorilor europene in domeniul urbanismului si dezvoltarii locale sustenabile.

Editia 2015 a UrbanFest, avand ca tema "BlueGreen - Rauri in orase smart", se desfasoara in perioada 16 – 21 iunie 2015, in zonele adiacente raului Dambovita, intre Grozavesti si Parcul National Vacaresti. Evenimentul isi propune sa puna pe agenda publica rolul raurilor in metropolele moderne, ca factor identitar si de regenerare urbana, in contextul politicii europene de dezvoltare regionala.

Festivalul include doua conferinte despre mobilitate si rolul raurilor in orasele smart, consultari publice cu privire la rolul Dambovitei in Bucuresti, un targ de proiecte de dezvoltare urbana, dezbateri privind dezvoltarea oraselor smart, tur cu bicicletele care promoveaza mobilitatea urbana, ateliere de activare urbana, plimbari in ambarcatiunile cu vasle (row-show), concerte si focuri de artificii.

Urban Fest
Un rau curat si albastru, inconjurat de o perdea de copaci si verdeata, este idealul spre care ar trebui sa ne indreptam cu totii. Important este ca sa constientizam faptul ca poluarea unui oras poate fi diminuata de apa si verdeata. Din pacate, la romani, mentalitatea este parca pe invers, democratia este rau inteleasa si poluarea este un lucru acceptat, nimeni nu misca un deget, este mult mai comod sa stai si sa nu faci nimic. Romanii se complac in mocirla care ne inconjoara si nu vor sa-si schimbe mentalitatea, pentru ca este mai comod sa nu faci nimic si sa astepti intotdeauna sa faca altul si pentru tine.

Grav este faptul ca raurile sunt poluate tot de noi, de cei care sunt riverani si care nu pricep ca gunoiul si deseurile nu se arunca in apa. Este adevarat ca la un moment dat apa umflata va curata deseurile si gunoiul, dar acestea sunt duse in aval ridicand gradul de poluare. Iti vine sa plangi cand vezi cat gunoi, cate peturi si cate deseuri sunt aruncate in apele raurilor. Te apuca deprimarea cand vezi culoarea tulbure a apelor si te gandesti oare cand vor mai fi limpezi si cristaline cum erau pe vremea bunicilor si a strabunicilor? Oare cand se va regenera fauna acvatica din raurile poluate ale patriei? Parca suntem un neam care acceptam cu buna stiinta sa ne auto distrugem, sa distrugem tot ce am mostenit de la strabunii nostri. Strabuni care si-au dat sangele pentru patrie, pentru pamantul stramosesc, pentru paduri si rauri, pentru tot ce ne apartine si generatiile noastre nu au grija si nu pastreaza.

In aceasta situatie, orice initiativa ca „BlueGreen – Urban Fest”, un festival de dezvoltare urbana care pune pe primul loc rolul raurilor in orasele moderne trebuie sa fie sustinuta de fiecare dintre noi.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Opinia ta conteaza !

melimeloparis.ro