Cumpara ANVELOPE VARA cu Pret Mic de pe Vadrexim.ro !

Cum sa amenajezi o gradina cu 500 lei ?

Nicicand zborul cu avionul nu mi s-a parut atat de lung ca azi. Poate ca am imbatranit. Casele serpuitoare apar si dispar una dupa alta, parca nu se mai termina. In sfarsit, am ajuns, urmeaza cazarea si participarea la conferinta. Rutina orelor petrecute intr-un program ordonat si precis ma face sa repet automat in minte desfasuratorul programului oficial: primirea si cazarea paricipantilor, cuvantul de bun venit, prezentarea fiecarui participant, lucrul pe ateliere si grupe de lucru, discutii libere, concluzii, cuvant de incheiere, ramas bun de la ceilalti participanti si promisiunea ca ne vom revedea la urmatorul eveniment.

Desi aici organizatorii sunt cei de la PROVIDENT, nu ma sperie inalta lor pregatire profesionala, fiind constient de capacitatile mele. Lucrand in diferite companii nationale si internationale in bransa intermedierilor financiare si interbancare am o experienta si un bagaj multumitor de cunostiinte pentru a putea face fata cu brio nivelului conferintei.

Recitesc tema pe care organizatorii mi-au repartizat-o si pe care o voi prezenta grupei: ”Implementarea unei afaceri cu o suma de bani fixa ca start- up”.


Ma asez pe o banca in parc si-mi revizuiesc notitele. Capital social varsat, deschidere cont curent, investitii in active fixe si circulante, birotica, taxe fiscale si administrative … In fata mea o femeie planteaza de zor rasaduri de flori. Privesc fascinat la mainile ei ce cu o ordine prestabilita ia ghivecele si le planteaza la distante egale. Un rand e gata. Vine urmatorul. Deodata, nedumerita, ridica capul si se uita in dreapta si stanga, tinand 4 ghivece in maini. S-a terminat sirul si nu mai are unde sa le planteze. Le arunca intr-un colt si ia sapaliga pentru a imprastia pamantul intre straturi. Automat, fac un calcul in minte; 46 ghivece pe primul rand, 18 pe al doilea rand, 4 ramase si aruncate ... pierdere de aproximativ 7-8%. Devin din ce in ce mai interesat de munca femeii. Acum imprastie pamant horticol din pungi de plastic. Una, doua, trei, pungile se rup una dupa alta si acopera cu un strat gros locurile dintre straturi. La 10 lei punga cumparata, costul cu pamantul este de 180 lei. De ce nu a cumparat administratorul o remorca plina cu pamant, costa pana la 100 lei cu transport inclus, deci o economie de minim 80 lei! Din nou problema de planificare a cheltuielilor initiale. Ma transpun in pielea administratorului rondoului si incep febril sa fac planuri, note, schite: atat pamant, atatea flori, apa pentru stropit, jardiniere din plastic, etc. Brusc, ma cuprinde o stare de exuberanta, stare ce nu am mai simtit-o de pe bancile facultatii cand faceam planuri despre firmele pe care o sa le conduc, imperii financiare ce vor controla lumea. Mi se parea ca sunt centrul universului si fac si desfac lumea. Ce simplu e totul la 20 de ani cand esti tanar si visator …

Ca o strafulgerare, o idee prinde contur. Scot notitele si le rup. Acum stiu clar si exact ce voi prezenta in dupa-amiaza zilei la seminar: “Discutie aplicata cum sa amenajezi o gradina pornind de la un buget de 500 lei”. E mult mai simplu si cred ca voi trezi spiritul antreprenorial daca voi cointeresa participantii la luarea deciziilor manageriale: unde se gasesc cele mai ieftine produse de gradinarit, cat vor costa taxele, salariul floraresei, discounturile obtinute de la furnizori, etc. Intru cu o buna dispozitie si pofta de lucru. Desi la inceput incepe greoi, incet, incet cursul discutiei se infiripa si idei, idei se vehiculeaza prin sala: un balansoar din lemn cu acoperis de sindrila situat in centrul gradinii, o minicascada cu pietre de rau, flori exotice suspendate si cataratoare, muzica in surdina intr-o oaza de verdeata, punct de vanzare de flori intr-un colt. Dar daca nu mai platesc florareasa si ma apuc eu sa plantez (rasete …). Daca iau flori ofilite la un sfert de pret? (din nou rasete …).

Pur si simplu PROVIDENT 
Entuziasmul participantilor face ca timpul sa zboare pe nesimtite. Ideea de a aduce in discutie o situatie certa (cum sa amenajezi o gradina cu 500 lei) in loc de a discuta date si grafice abstracte a fost benefica, seminarul nostru a fost cel mai apreciat, inclusiv de organizatorii de la PROVIDENT, grupul nostru luand chiar premiul: "Tanarul intreprinzator al anului”. Mai mult decat aprecierile primite, multumirea mea sufleteasca a fost ca am insuflat tinerilor ce au ales aceasta cale frumoasa a intermedierilor financiare un mod placut de a intelege ce sta la baza oricarui inceput de drum al unei societeti. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Opinia ta conteaza !

melimeloparis.ro