Cumpara ANVELOPE VARA cu Pret Mic de pe Vadrexim.ro !

Misterul semnului de circulatie de la Smederovo

In luna ianuarie, Editura Univers sarbatoreste luna Enigma. Concursuri, mistere de dezlegat, informatii atractive despre cartile, autorii dar si cititorii Enigma, oferte si reduceri. Pe toate le vei putea gasi intre 12 si 31 ianuarie pe site-ul Editurii Univers, pe pagina de Facebook si pe blogurile si site-urile partenerilor Editurii Univers. Desigur cand gandul iti zboara la mistere si enigme, nu ai cum sa nu faci o corelare cu intamplari traite si experimentate chiar de tine. In mod cert, unele dintre intamplarile experimentate de fiecare dintre noi pot face cu usurinta subiectului unei carti sau cel putin pot ocupa un capitol sau un pargraf dintr-o carte de gen. 

Luna Enigma la Editura Univers
Din diverse motive facem calatorii lungi cu masina. Uneori, drumul este plictisitor, alteori destul de palpitant si incitant. Am remarcat de multe ori ca atmosfera de afara are intotdeauna efect asupra moralului si starii tale generale. Cand calatoresti cu masina in zilele reci de iarna, o atmosfera apasatoare te cuprinde si gandurile iti misuna prin creier, asa ajungi sa faci asociatii uimitoare pe care in mod normal nu le-ai face. Imi aduc aminte ca in urma cu cativa ani,, intr-o zi rece si umeda de decembrie, faceam o calatorie spre casa, prin Serbia. Afara era o vreme de sa nu scoti capul afara pe fereastra, frig, umezeala si ceata. Ca sa scurtez drumul si sa ocolesc Belgradul am coborat de pe autostrada la Smederovo cu intentia de a trece Dunarea si a lua-o direct spre punctul de trecere a frontierei de la Naidas. Smederovo - Kovin este o zona industrializata si destul de populata din Serbia. Mai aveam, cred ca, aproximativ un kilometru sau doi pana la traversarea podului peste Dunare, cand observ un indicator auto cu “Atentie la caprioare”. Initial am zambit, mi s-a parut cam ciudat sa amplasezi indicatorul exact in mijlocul unei zone industrializate. Instant m-am gandit de unde ar putea aparea caprioarele care sa-ti sara in fata masinii, avand in vedere aspectul zonei, cred ca de mai bine de 100 de ani nu a mai calcat pe acolo picior de caprioara. Amuzat de semn si de situatie merg mai departe gandindu-ma ce interesant ar fi daca totusi as vedea macar o caprioara pe marginea drumului. Timpul trece, atmosfera ramane la fel de apasatoare si mohorata. Drumul devine tot mai pustiu, intre Caransebes si Hateg, aveam la un moment dat impresia ca sunt in singura masina care mai are curaj sa circule pe o asa vreme mohorata, ideala pentru un subiect de groaza. Fara sa-mi dau seama sesizez inca un semn de circulatie cu “Atentie la caprioare”, amuzat de situatie ma scufund parca intr-o reverie si incep sa-mi imaginez oare cum as reactiona in fata unei caprioare sau a oricarui animal salbatic daca mi-ar iesi in cale. Faceam diferite scenarii in minte cand, intr-o fractiune de secunda, de undeva de pe marginea drumului mi-a sarit in fata un iepuras salbatic. Am tras o sperietura zdravana, instinctiv am franat si am tras de volan aproape sa ies de pe carosabil ca sa evit animalutul. Nici nu stiu daca l-am atins sau nu, cert este ca am tras o sperietura zdravana. Nici nu am avut initiativa sa opresc ca sa vad ce s-a intamplat. Asa ca, tot restul drumului, am avut un fel de remuscare pentru ca n-am oprit. Interesant a fost faptul ca, daca m-am gandit mai mult timp si am facut scenarii cu privire la semnificatia semnului de circulatie, am patit sa-mi sara iepurele in fata masinii. In concluzie, parca am chemat fara voie si am favorizat sa se intample tarasenia.

Oricum experienta cu semnul de circulatie a fost invatatura de minte, mai ales cand mergand pe autostrada in Grecia am vazut pe marginea drumului semnul de circulatie cu “Atentie la vaci”. In mod surprinzator nu te-ai astepta ca o ciurda de vaci sa treaca o autostrada, dar nu se stie niciodata. Inca nu m-am intalnit cu o turma de vaci pe autostrada si sper sa nici n-o fac vreodata.

Editura Univers
Mi-am adus aminte de tarasenie pentru ca in ianuarie, Editura Univers sarbatoreste luna Enigma, luna dedicata colectiei de carti politiste si thrillere, una dintre cele mai vechi serii ale editurii: concursuri, mistere de dezlegat, informatii atractive despre cartile, autorii dar si cititorii Enigma, oferte si reduceri. Mai multe detalii gasesti aici: Editura Univers.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Opinia ta conteaza !

melimeloparis.ro