Cumpara ANVELOPE VARA cu Pret Mic de pe Vadrexim.ro !

Scopul si cum functioneaza sistemul de ungere la motoarele cu ardere interna

Sistemul de ungere are rolul de a asigura formarea unei pelicule de ulei intre suprafetele pieselor in miscare relativa ale motorului, pentru a se realiza:
- micsorarea lucrului mecanic consumat pentru invingerea fortelor de frecare. 
- reducerea uzarilor de toate tipurile ale organelor motorului. 
- reducerea temperaturii organelor in miscare prin preluarea unei parti din fluxul de caldura primit de unele organe in contact cu gazele sau suprafetele fierbinti. 
- marirea etansarii cilindrilor. 
- evacuarea impuritatilor existente intre suprafetele in miscare. 

Ungerea se poate realiza in doua moduri: prin ceata de ulei si stropire (barbotare) sau prin presiune. Deoarece primul procedeu nu asigura presiunea necesara creerii fortei portante a peliculei de ulei la cuplele puternic solicitate, iar cel de-al doilea complica si scumpeste constructia motorului, in practica se utilizeaza un procedeu mixt: ungerea prin barbotare a cilindrilor, pistoanelor, segmentilor, camelor, tachetilor si uneori a bolturilor de piston si ungerea sub presiune a fusurilor arborilor cotiti, arborilor cu came, a organelor de comanda ale supapelor si uneori a bolturilor de piston.

Se intalnesc doua tipuri de sisteme de ungere:
- sistem de ungere cu carter umed. Este cel mai utilizat la motoarele in patru timpi si este caracterizat de faptul ca rezervorul de ulei este chiar carterul inferior al motorului.
- sistem de ungere cu carter uscat la care rezervorul de ulei este separat de carterul motorului. Fata de sistemul cu carter umed, acesta permite reducerea inaltimii motorului, nu este influentat de inclinarea autovehiculului si micsoreaza oxidarea datorita gazelor de ardere din cater, insa se complica constructia (sunt necesare minim 2 pompe de ulei si un radiator de racire) si necesita un spatiu mai mare pentru amplasarea rezervorului si radiatorului.

Sistemul de ungere este alcatuit dintr-un circuit principal de ulei si unul sau mai multe circuite secundare. Circuitul principal cuprinde rezervorul de ulei, care de regula este carterul inferior al motorului, una sau mai multe pompe de ulei, conducte si supape de siguranta. Circuitul secundar cuprinde filtrul de ulei in derivatie si radiatorul de racire. Sistemul de ungere mai cuprinde de asemenea aparate de control pentru determinarea presiunii, temperaturii si nivelului uleiului si dispozitive de siguranta pentru prevenirea suprapresiunii in instalatie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Opinia ta conteaza !

melimeloparis.ro