In prezent, mai mult de 90% din masinile noi sunt echipate cu un sistem de aer conditionat si cu un serviciu profesionist de intretinere pentru acest circuit, inclusiv inlocuirea de componente, care este oferita in prezent de un numar tot mai mare de service-uri auto. Constructia de masini noi este foarte complexa, iar spatiul mic care ramane in camera motorului, ingreuneaza eventualele interventii pentru diferite reparatii. Demontarea unei parti a motorului il poate determina pe mecanic sa recurga la demontarea unor parti adiacente.
In cazul anumitor masini, inlocuirea condensatorului sistemului A/C nu este posibila fara demontarea radiatorului si vice-versa. Presupunand ca avem un autoturism tipic si am dori sa atragem atentia asupra problemelor care pot aparea in timpul inlocuirii condensatorului. Vom arata ca este bine meritata o verificare a radiatorului si a sistemului de racire al motorului, in momentul utilizarii unui sistem A/C. Nu vom descrie procedura exacta si nici nu vom trece in revista toate etapele de lucru, dar vrem sa va retinem atentia asupra unor aspecte importante, care pot creste calitatea serviciilor oferite de dumneavoastra.
Un exemplu bun este un Renault Scenic 2002, cu un motor pe benzina 1.6i, care a fost predat unui service auto profesionist specializat in sisteme de racire, din cauza unei probleme cu un condensator perforat. Demontarea condensatorului in aceasta masina nu este o problema: trebuie desurubate piesele barei de protectie fata, pentru a descoperi setul de racire, apoi conexiunea A/C si patru suruburi sunt demontate, iar condensatorul poate fi scos. Urmeaza a fi examinat radiatorul cu o mare atentie la detalii. Si nu rareori se pot descoperi scurgeri si namol (mizerii). Pierderile initiale sunt nesemnificative, astfel incat ele nu pot fi descoperite de catre conducatorul auto. In acest caz, dupa acceptul clientului desigur, vom inlocui radiatorul cu unul nou si vom preveni astfel un potential esec al radiatorului vechi.
Odata asamblat condensatorul, accesul la radiator este blocat, astfel incat o alta demontare a condensatorului ar insemna cheltuieli suplimentare (de lucru si gaze). La examinarea radiatorului, mecanicul trebuie sa aiba in vedere starea de functionare ale altor parti adiacente cum ar fi conexiuni, furtunuri flexibile, tuburi, etc. Este important sa-l intrebam pe conducatorul auto, de cat timp nu mai este functional sistemul A/C.
In cazul in care problema exista de o lunga perioada de timp si sistemul a ramas deschis in mediul ambiental, uscatorul va trebui sa fie inlocuit. Dupa examinarea pieselor si circuite, vom monta un radiator (Ref Nissens 63896A), si un condensator nou (Ref Nissens 94572). Se verifica etanseitatea sistemului A/C si in cazul in care nu se constata alte nereguli, se va porni pomparea cu gaz. Este necesar sa completati corect volumul de gaz si sa folositi tipul adecvat de ulei (conform brosurii “Nissens A/C). In cele din urma, vom verifica daca circuitele auto sunt asamblate corect, pentru a evita orice fel de surpriza neplacuta (legate de radiator) si apoi returnam masina proprietarului.
Facand un mic rezumat iata concluziile: pentru a actiona cu profesionalism in ce priveste reparatiile sistemelor A/C, vor trebui verificate si radiatoarele. Sistemul de racire al motorului - opus sistemului A/C - se foloseste rar, doar in cazul in care radiatorul nu mai functioneaza. Clientul insa, va accepta cel mai probabil costul unui radiator nou - in cazul in care i se va spune ca astfel va fi protejat de surprize neasteptate pe drum.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Opinia ta conteaza !