Romania este intr-adevar o tara ce are atatea de oferit turistilor, dar din pacate in materie de promovare turistica stam la fel de prost ca in oricare alt domeniu. Totul tine de societatea romaneasca in care promovarea se face pe baza de cumetrie si nepotism, nicidecum ca urmare a calitatilor umane si socio-profesionale, cum de altfel ar trebui sa se faca in mod normal. Cand vine vorba de turisti americani, desi din start sunt favorizati neavand nevoie de viza ca sa intre in Romania, precum au nevoie romanii ca sa calatoreasca in SUA, ei nu se inghesuie sa viziteze o tara atat de frumoasa. In plus, sunt virale reportajele filmate pe teritoriu american in care cetatenii sunt intrebati “Daca stiu unde se afla Romania?” Raspunsurile sunt pe masura, poate din ignoranta sau din lipsa cunostiintelor geografice majoritatea americanilor habar n-au unde se afla Romania, ca sa nu mai vorbim de alte aspecte culturale, sociale sau economice specifice spatiului mioritic.
Adevarul este ca un numar mai mare de turisti americani care sa viziteze Romania este un castig, dar este putin probabil sa se intample acest lucru fara un lobby concret facut de reprezentantii romani in mediile americane ce au ca domeniu de activitate oferirea de servicii turistice. In acest sens este remarcabila si trebuie sustinuta initiativa #roundTripRomania. Astfel sa presupunem ca prindem un turist american pe teritoriul romanesc oare ce i-am putea oferi timp de 14 zile? Cred ca ar trebui sa fie o excursie memorabila asemanatoare calatoriilor facute in antichitate sau evul mediu, o calatorie initiatica in care turistul sa invete putin din specificul locurilor, din cultura romaneasca, sa vada realitatile zilei si sa inteleaga ce ar trebui sa faca cand ajunge acasa isi povesteste experienta prietenilor si rudelor.
O data ce a ajuns un turist american in Bucuresti, ar trebui sa vada Casa Poporului, o constructie realizata in regimul comunist, pentru finantarea careia un intreg popor a fost tinut in frig si foame, tocmai cu consimtamantul amaericanilor care l-au sustinut tacit pe dictator, doar pentru ca acesta mima opozitia fata de fosta URSS. Centrul vechi al capitalei merita sa fie vazut de fiecare american ce paseste in Romania, tocmai ca sa vada cum cladiri de patrimoniu au fost retrocedate sau cumparate de cetateni americani pentru profit personal.
Din Bucuresti excursia trebuie sa includa Oltenia, mai exact localitatea Deveselu, unde americanii vor construi celebrul scut anti-racheta, pe locul fostei baze militare inchisa in 2002, pentru ca ce sa vezi, era ordin NATO ca armata romana sa se restructureze. Sunt sigur ca americanul o sa fie foarte incantat de paratraznetul de la Deveselu, scutul foarte performant impotriva descarcarilor electrice. Urmatorul popas trebuie sa fie la Targu Jiu, unde putem inca sa-i aratam americanului: Poarta Sarutului, Masa Tacerii si Coloana Infinitului, singurele capodopere ale maestrului sculptor Constantin Brancusi pe care americanii n-au reusit inca sa le vanda prin celebrele lor case de licitatie.
Urmatorul obiectiv este Drobeta, unde americanul poate admira piciorul podului construit de Apollodor din Damasc acum 2000 de ani peste Dunare. La fel ar putea vedea chipul lui Decebal, ultimul rege dac sapat in stanca, asemenea chipurilor presedintilor americani sculptati in muntele Rushmore. Se poate tine un moment de reculegere, in zona denumita Cazane, in memoria celor care si-au dat viata incercand sa evadeze din lagarul comunist. In memoria celor care au sperat si au crezut ca americanii vor veni sa salveze un popor din jugul comunist.
Urmeaza Tara Hategului si Muntii Orastiei, unde americanul poate sa vada ruinele de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa fosta capitala a provinciei Dacia, dar si ruinele cetatilor dacice de la Sarmizegetusa Regia, Costesti si Blidaru, ca sa inteleaga mai bine istoria de peste 2000 de ani a locurilor si fundatia culturala romaneasca. In continuare, Castelul Huniazilor este un obiectiv, turistic si istoric, ce nu trebuie ratat de american, mai ales ca atesta gloria medievala a principilor ardeleni. In antiteza trebuie sa vada ruinele combinatului de la Hunedoara si sa inteleaga ca a fost distrus ca sa aiba materie prima (fier vechi) companiile americane din siderurgie.
Cetatea in stil Vouban din Alba Iulia merita vazuta de fiecare turist venit de peste ocean, sa admire o cetate ce nu a fost cucerita niciodata. O cetate construita pe vremea cand ei erau inca colonii. Din Alba Iulia se poate merge la Rosia Montana. Sunt sigur ca fiecare american o sa admire exploatarea aurifera si lacul de decantare cu cianuri, pentru care Gold Corporation a mituit si sustinut politicieni corupti la Bucuresti. O excursie prin Muntii Apuseni merita facuta pentru a vedea si turistul american cum se barbieresc, la propriu, muntii nostri de aurul verde si la care politicienii corupti sustinuti de americani, sunt parte la defrisari.
Intr-adevar un exemplu de realizare “Made in USA” este de departe autostrada de 42 kilometri, construita de Bechtel, in nu mai putin de 15 ani, intre Turda si Gilau. Pe aici trebuie sa treaca fiecare american ce vine in vizita la noi, apoi sa povesteasca si sa se laude acasa cu realizarile americane in Romania. Bineinteles, in Ardeal, poti avea o multime de obiective turistice ce merita vizitate ca sa nu mai vorbim de mancarurile traditionale delicioase. Sunt sigur ca orice american ar aprecia ospitalitatea romaneasca mai ales daca-l poti duce la un McDonalds sau un KFC unde poate manca ca acasa. Cred ca nu ar putea trece cu vederea calitatea si cantitatea meniurilor pe care le poate achizitiona ca acasa si racoritoare poate servi o Coca Cola, desigur poate din greseala recunoaste gustul autentic de Coca-Cola de acasa.
Din Ardeal merita sa viziteze Moldova, in special Cetatea de Scaun a lui Stefan cel Mare si manastirile construite de el in perioada domniei de 47 de ani. Ca o paralela, cand Stefan cel Mare reusea sa ctitoreasca manastirile de la Putna si Voronet, Chirstofor Columb abia descoperea America. Daca americanii au celebrul Hoover Dam si noi avem Barajul de la Bicaz. Periegheza trebuie sa cuprinda neaparat judetele Vaslui si Galati ca sa vada si americanu' cele mai sarace zone din Romania, unde conationalii lui de la Chevron au mituit si cumparat teren de la tarani la un pret de nimic. Sa povesteasca cu americanii de la Chevron care au pus ochii pe rezervele de gaze de sist din zona. Cu siguranta o sa ramana uimit de bunavointa si empatia celor de la Chevron fata de populatia locala in goana lor pentru imbogatire.
Drumul de intoarcere, spre Bucuresti, trebuie sa treaca prin Baragan, unde americanul nostru poate sa vada cum distrugerea sistemului de irigatii a pus agricultura pe butuci. Poate gaseste o explicatie logica cum se poate daca ai cel mai bun teren agricol, erai candva granarul Europei, ca sa ajungi, in anul de gratie 2014, sa importi cereale tocmai din America. La fel cum nu-i poate scapa din vedere, in apropiere de Bucuresti, vilele, castelele, mausoleele ridicate de noua patura imbogatita prin sifonarea banilor de la bugetul de stat. O patura de oameni politici si fosti securisti mentinuti si sustinuti in functie de reprezentantii americanilor in Romania.
Un american ce vine pentru prima data in Romania si a vazut atatea lucruri minunate, sunt sigur ca o sa vada ulterior cu alti ochi, atat poporul cat si tara aceea pozitionata undeva pe malul Marii Negre. Sper ca impresiile si experienta proprie sa o share-uiasca mai departe prin toate mediile imediat ce a ajuns acasa. Poate, in acest fel, se mai schimba putin perceptia si actiunile americanilor asupra realitatilor de la noi, atat la nivel politic cat si economic.
#roundTripRomania este un eveniment organizat de agentia de turism TuristClub.ro, in colaborare cu Kooperativa 2.0.
multumesc pentru sustinere.
RăspundețiȘtergereIntotdeauna cu placere :)
ȘtergereIn primul rand, as recomanda sa viziteze Bucovina. Sunt multe manastiri si peisaje, care incanta ochiul strainului. Sa nu mai vorbim, de produsele culinare din zona.
RăspundețiȘtergereAm mentionat in articol si mansatirile din Moldova. Sunt de acord ca merita vizitata zona si pentru ca are multe de oferit din punct de vedere turistic. In articol am dorit sa pun in balanta si sa scot in evidenta politica americanilor la nivel politico-economic in comparatie cu realitatea cruda in care ne aflam ...
Ștergere