Pentru realizarea ciclului real in cazul motoarelor cu ardere interna cu piston este necesara evacuarea gazelor arse din cilindru si introducerea incarcaturii proaspete de aer sau amestec de aer si combustibil. Aceste procese de schimbare a gazelor se desfasoara intr-o anumita masura concomitent.
Cantitatea de incarcatura proaspata care se retine in cilindru depinde si de gradul de golire a cilindrului de gazele arse in ciclul precedent, deci procesul de admisie trebuie analizat in stransa corelare cu parametrii ce caracterizeaza procesul de evacuare. Ansamblul fenomenelor ce insotesc procesele de evacuare si admisie reprezinta schimbul de gaze care trebuie efectuat in asa fel incat in cilindru sa se introduca o cantitate cat mai mare de gaze proaspete in raport cu volumul avut la dispozitie si sa se piarda o cantitate cat mai mica de gaze proaspete la spalarea cilindrului de gaze arse.
Calitatea proceselor de schimbare a gazelor se apreciaza in general prin coeficientul de umplere care se poate defini prin urmatoarele rapoarte:
- raportul dintre cantitatea de incarcatura proaspata retinuta in cilindru la sfarsitul procesului de umplere si cantitatea de incarcatura proaspata care poate ocupa cilindreea in conditii de referinta adica printr-un proces fara pierderi termo-gazodinamice.
- raportul dintre volumul incarcaturii proaspete retinute in cilindru la sfarsitul procesului de umplere, masurat in conditii de referinta, si volumul cilindreei pe care l-ar putea umple incarcatura proaspata intr-un proces fara pierderi termo-gazodinamice.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Opinia ta conteaza !