Spre deosebire de alte sisteme GPS, sistemele de determinare spatiala a pozitiei folosesc informatiile de localizare a utilizatorului pentru a pozitiona utilizatorul pe un drum inclus in baza de date a dispozitivului. Folosind aceasta baza de date, aparatul poate sugera o ruta catre diverse locatii.
Baza de date reprezinta, de fapt, o harta vectoriala a unei anumite zone. Denumirile strazilor sau numerele caselor sunt codificate ca si coordonate geografice asa incat utilizatorul sa poata gasi destinatia dorita dupa adresa. Si alte locatii precum institutii, localuri, restaurante, atractii turistice, benzinarii sunt stocate cu ajutorul coordonatelor geografice. Desi formatele hartilor de baza, realizate de Tele Atlas si NAVTEQ, sunt standardizate (GDF), fiecare producator de echipamente electronice le compileaza intr-un format propriu optimizat.
Baza de date poate fi stocata pe ROM (read-only memory), suporturi optice (CD sau DVD), memorie flash, suporturi magnetice (hard-discuri) sau pe o combinatie intre acestea. O schema des intalnita este ca harta de baza sa fie stocata in ROM, la care se pot adauga informatii detaliate pentru o anumita regiune care il intereseaza pe utilizator. ROM-ul este intotdeauna programat din fabrica, celelalte suporturi pot fi preprogramate sau descarcate de pe un CD sau DVD printr-un computer.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Opinia ta conteaza !