Cumpara ANVELOPE VARA cu Pret Mic de pe Vadrexim.ro !

Grupul piston

Parte mobila a mecanismului biela-manivela, grupul piston are urmatoarele roluri: asigura evolutia fluidului motor in cilindru, inchide camera de ardere la partea inferioara, dirijeaza miscarea gazelor in cilindru, ghideaza piciorul bielei in cilindru, transmite bielei forta de presiune a gazelor, transmite cilindrului reactiunea normala produsa de biela, etanseaza cilindrul in ambele sensuri si evacueaza o parte din caldura dezvoltata prin arderea combustibilului. Grupul piston se compune din urmatoarele piese: piston, bolt si segmenti.

Pistonul este o piesa in miscare, puternic solicitata mecanic si termic. Din aceasta cauza el trebuie sa indeplineasca o serie de cerinte functionale si de durabilitate: rezistenta mecanica ridicata la temperaturi inalte si sarcini variabile, densitate redusa, conductibilitate termica ridicata, rezistenta la uzare, etc. Din aceste considerente, in functie de tipul si marimea solicitarilor, pistoanele se confectioneaza din aliaje de aluminiu (siluminiu sau duraluminiu) prin turnare in cochilie sau prin matritare, din fonta prin turnare in nisip, din otel prin turnare sau matritare, sau mixte cu capul din fonta sau otel si mantaua din aluminiu.

Pistonul se compune din urmatoarele parti: capul pistonului, regiunea portsegmenti si mantaua.

Capul pistonului are urmatoarele roluri: asigura evolutia fluidului motor in cilindru, preia presiunea gazelor de ardere, inchide camera de ardere si dirijeaza miscarea gazelor in cilindru. Pentru a realiza aceasta ultima cerinta, un rol deosebit il joaca arhitectura capului pistonului care depinde in mare masura de tipul camerei de ardere.

In cazul motoarelor cu aprindere prin scanteie, capul pistonului poate avea una din urmatoarele forme: disc, concava sau bombata. La motoarele cu aprindere prin compresie forma capului pistonului poate fi: plana, tip cupa, mulata dupa forma jetului sau cu evaziuni in dreptul pistoanelor. Pentru marirea rigiditatii, la interior capul pistonului se nervureaza in planul de oscilatie al bielei.

Regiunea portsegmenti este formata din canale pentru montarea segmentilor. Canalele pentru montarea segmentilor de ungere sunt prevazute cu niste fante pentru scurgerea uleiului raclat de pe oglinda cilindrului.

Mantaua are rolul de a ghida piciorul bielei in cilindru si de a evacua o parte din caldura degajata pe timpul arderii. Datorita incalzirii, se produce o dilatare a pistonului in urma careia pistonul primeste o forma tronconica, iar intr-o sectiune perpendiculara pe axa pistonului, in dreptul umerilor, pistonul ia o forma eliptica.

Pentru compensarea acestor dilatari, pistonul in stare rece trebuie sa aiba un profil longitudinal tronconic in zona portsegmenti (cu diametrul mare in dreptul ultimului segment de ungere), iar in sectiune transversala sa aiba un profil eliptic, cu axa mare a elipsei perpendiculara pe axa boltului.

Compensarea dilatarii umerilor mantalei, care apare pe directia axei lor ca urmare a preluarii fortei portante, se poate face prin adoptarea mai multor solutii:
- confectionarea pistoanelor de forma eliptica, cu axa mare pe directie normala la axa boltului (la motoarele cu aprindere prin compresie si la motoarele in doi timpi).
- executarea unei taieturi sub canalele segmentilor de ungere pentru a impiedica caldura sa se deplaseze spre manta (manta rece).
- la mantaua cu pereti subtiri, taierea ei in lung (manta eliptica). Pentru a se preveni aparitia deformatiilor permanente, uneori se practica o taietura oblica incompleta prevazuta la un capat cu un orificiu care impiedica concentrarea tensiunilor; utilizarea de placute de otel fixate in zona umerilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Opinia ta conteaza !

melimeloparis.ro