Cumpara ANVELOPE VARA cu Pret Mic de pe Vadrexim.ro !

Coeficientul de aderenta al pneului cu carosabilul

Coeficientul de aderenta tinde sa se identifice cu coeficientul de frecare in cazul soselelor de beton, asfalt, beton asfaltic, deoarece frecarea dintre pneu si calea de rulare reprezinta in acest caz principala cauza a aderentei.

Pe drumuri deformabile sau pe cale de rulare cu macrogeometrie granuloasa a suprafetei, aderenta dintre pneu si calea de rulare se datoreaza si intrepatrunderii proeminentelor pneului cu calea de rulare.

Actiunea reciproca dintre pneu si calea de rulare a format preocuparea multor cercetatori, dintre care o parte considera ca forta de frecare care ia nastere in timpul miscarii autovehiculului este rezultata din insumarea a doi termeni: forta de adeziune de natura moleculara si forta de histerezis, de natura vascoasa. Componenta de adeziune este preponderenta pe o suprafata neteda si uscata, iar componenta de histerezis este preponderenta pe o suprafata rugoasa si umeda.

Cu toate ca influenta aderentei dintre pneu si calea de rulare, asupra parametrilor de miscare ai autovehiculului, nu poate fi reprezentata cu precizie utilizand un singur coeficient, totusi in literatura de specialitate este folosita exclusiv aceasta reprezentare, coeficientul utilizat fiind numit coeficient de aderenta.

Valoarea absoluta a coeficientului de aderenta depinde de foarte multi factori, printre care enumeram: tipul anvelopei, presiunea aerului din pneu, natura si starea caii de rulare, incarcarea rotilor, valoarea alunecarii sau a patinarii, viteza de deplasare a autovehiculului.

In literatura de specialitate sunt prezentate o serie de rezultate ale cercetarilor experimentale pentru determinarea coeficientilor de aderenta in diferite conditii de exploatare functie de diferiti factori de influenta. Datorita complexitatii corelatiilor dintre acesti factori si marimea coeficientului de aderenta, in tabele sunt prezentate valori medii ale acestor coeficienti, in functie de tipul drumului si starea acestuia.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Opinia ta conteaza !

melimeloparis.ro