Cumpara ANVELOPE VARA cu Pret Mic de pe Vadrexim.ro !

Ce bine ca exista medierea

Viata asta uneori ne pune in situatii care mai de care mai complicate, si stai de multe ori sa-ti bati capul ca sa gasesti solutii cat mai eficiente si cat mai ieftine. Poate ca nu totdeauna alegi cele mai bune solutii pentru rezolvarea unei situatii, iar mai tarziu, fara sa vrei, iti apare in cale cea mai buna solutie. Cred ca nu exista activitate in care din varii motive sa nu intri intr-un conflict cu alte persoane. Cred ca nu exista om care la un moment dat in viata lui sa nu intre intr-un conflict cu alte persoane. In cazul in care conflictele dintre oameni sau firme nu se pot rezolva pe cale amiabila intre parti de cele mai multe ori se ajunge intr-o instanta de judecata care trebuie sa imparta dreptatea.

In general conflictele apar din cauza banilor, chiar daca vorbim de firme, de rude, de prieteni sau doar cunostinte. O mostenire poate crea conflicte majore intre mostenitori, la fel cum o bucata de pamant poate crea conflicte majore intre vecini. De cele mai multe ori conflictele escaladeaza din cauza orgoliilor sau a incapatanarii celor implicati in conflict. Tin minte ca in urma cu cativa ani am avut un conflict cu un client mai dubios care n-a mai achitat niciodata contravaloarea unei facturi la termen. Oricat am incercat sa aplanez conflictul, respectivii au decis sa nu raspunda nici macar uneia dintre doleantele mele spre rezolvarea pe cale amiabila a conflictului dintre noi. Neavand alta solutie la vremea respectiva, am ajuns cu ei in instanta, unde am cheltuit o gramada de bani. Niciodata nu mi-as fi imaginat ca, la un moment dat, intr-un proces voi cheltui mai multi bani decat era contravaloarea facturii de la care a pornit conflictul. Stau si ma gandesc retrospectiv ce bine era daca atunci as fi apelat la serviciile unui mediator. Poate ieseam cu mult mai ieftin si rezolvam rapid conflictul, poate nu ma consumam atat, nu ma stresam atat, poate nu petreceam atat timp pe holul tribunalului si in sala de judecata, poate nu cheltuiam atat cu onorariile avocatilor ca sa nu mai pun la socoteala timpul petrecut cu avocatii in pregatirea dosarului.

Acum analizand la rece si dupa lectura articolului scris de Cristi despre mediere, un articol complet si complex, cred din toata inima ca puteam rezolva conflictul prin intermediul unui mediator. Acum stiu pe viitor ce am de facut in cazul unui conflict, prima data incerc medierea daca pe cale amiabila nu se poate altfel si doar ca ultima solutie voi recurge la o instanta judecatoreasca. 

Medierea vs Instanta
Avantajele medierii fata de o instanta judecatoreasca sunt majore. In primul rand cand apelam la mediere vorbim de costuri care pot sa fie de regula si de 10 ori mai mici fata de cheltuielile intr-o instanta judecatoreasca. Apoi timpul de rezolvare a conflictului, in cazul medierii este de cateva zile fata de instanta judecatoreasca, unde un proces poate dura ani de zile. Cand vorbim de timp, acesta este direct proportional cu stresul ce-l acumulezi, astfel o mediere este mai putin stresanta decat un proces in instanta. In timpul medierii beneficiezi de discretie fata de un proces care se desfasoara intr-o sala de judecata cu public. Cel mai important aspect al medierii este ca tu decizi fata de un proces in instanta unde decide in locul tau un judecator, din aceasta cauza acordul prin mediere rezista cel mai mult in timp pentru ca ambele parti sunt castigatoare. 

Pornind de la definitia medierii care inseamna a mijloci o intelegere intre doua sau mai multe parti adverse, cred ca medierea prin intermediul unui mediator este o solutie practica, mai ieftina si mai eficienta fata de instanta judecatoreasca. Recomand tuturor, daca se afla intr-un conflict din varii motive, sa aleaga medierea in locul instantei judecatoresti.

Articol scris pentru Blogal Initiative.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Opinia ta conteaza !

melimeloparis.ro