Cumpara ANVELOPE VARA cu Pret Mic de pe Vadrexim.ro !

Reducerea poluarii mediului inconjurator

Poluarea mediului inconjurator consta in acele actiuni care pot produce modificari ale echilibrului ecologic sau sa dauneze sanitatii, linistii si starii de confort ale oamenilor, ori sa provoace pagube economiei nationale, prin modificarea calitatii factorilor naturali sau creati prin activitati umane. Transporturile reprezinta unul din factorii de poluare a mediului inconjurtor. 

Efectul transporturilor asupra mediului poate fi micsorat prin cele trei componente ale poluarii mediului: zgomotul, poluarea aerului si poluarea apelor.
- zgomotul: reducerea acestuia se poate face prin masuri de antifonare a surselor de zgomot cum ar fi perfectionarea sistemului de propulsie pentru diminuarea zgomotului. Efectele zgomotului avand o amploare scazuta, uneori se accepta un nivel ridicat al zgomotului pentru a scadea gradul de poluare a aerului (din punct de vedere al zgomotului un autobuz poate fi echivalat cu 10-12 autoturisme, aceasta echivalare depinde de tipul de autobuz precum si de tipul autoturismelor, dar in acelasi timp pentru a putea transporta toti calatorii din autobuz este necesar un numar de 20 de autoturisme, poluarea aerului creste de aproximativ 10 ori in acest caz.
- poluarea aerului: este produsa in principal de gazele arse esapate de catre motoarele termice. Pentru diminuarea poluarii aerului se poate actiona pe doua directii: reducerea toxicitatii gazelor esapate de motoarele clasice sau prin folosirea de noi carburanti care prin natura proceselor chimice dau nastere la gaze nenocive (este cazul motoarelor cu hidrogen si a celor care folosesc energia solara) sau cu nocivitate redusa (eliminarea benzinei cu plumb, ce continea tetraetil de plumb).
- poluarea apelor: poate fi produsa de nave, prin deversarea apelor folosite ca balast si in general a resturilor menajere, uleiurilor uzate, etc. O problema deosebita o constituie pericolul poluarii apelor oceanelor si marilor de catre navele petroliere. Navele petroliere reprezinta cel mai mare pericol de poluare datorita cantitatilor mari de apa care trebuie incarcate in tancurile petroliere pentru a asigura echilibrul navei atunci cand acestea se deplaseaza fara incarcatura si datorita posibilitatii scurgerilor masive de hidrocarburi in caz de accidente. Pentru eliminarea acestori factori de poluare, au fost emise reglementari care prevad ca apele folosite ca balast sa fie deversate numai in porturi in statii speciale de epurare iar noile tipuri de petroliere sunt prevazute cu compartimente speciale pentru balast care sa fie izolate de cele pentru transportul hidrocarburilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Opinia ta conteaza !

melimeloparis.ro