Cumpara ANVELOPE VARA cu Pret Mic de pe Vadrexim.ro !

Biela

Biela este piesa din cadrul mecanismului motor care transmite forta de presiune a gazelor de la piston la arborele cotit si serveste la transformarea miscarii alternative de translatie a pistonului in miscare de rotatie a arborelui cotit.
- piciorul bielei, in care se monteaza boltul pistonului. Pentru reducerea uzurilor, intre piciorul bielei si boltul pistonului se monteaza o bucse din material antifrictiune (bronz sau otel moale). Jocul boltului in piciorul bielei la montaj trebuie sa fie intre 0,003-0,005 mm, astfel incat jocul la cald pe timpul functionarii sa evite griparea si in acelasi timp sa se evite rotirea boltului atat in piciorul bielei cat si in umerii pistonului. Ungerea imbinarii se face fie sub presiune prin intermediul unui canal practicat in corpul bielei prin care vine uleiul din zona fusurilor manetoane ale arborelui cotit, fie prin barbotaj, situatie in care la partea superioara piciorul bielei are prevazut un orificiu pentru captarea uleiului.
- corpul bielei reprezinta partea centrala care face legatura intre piston si arborele cotit. Pentru a se obtine o masa inertiala cat mai redusa, combinata cu o rigiditate ridicata impusa de solicitarile mari la care este supusa biela, corpul bielei are profil dublu T.
-capul bielei, in care se monteaza arborele cotit. Pentru asigurarea unui regim de ungere hidrodinamic, o buna evacuare a caldurii si o miscare fara joc a bielei, jocul radial dintre maneton si cuzinetul din capul bielei trebuie sa aiba valori cuprinse intre (0,0005-0,0015)dM. Capul bielei este sectionat, capacul fiind separat de partea superioara a capului dupa un plan situat la 900, la 450 si mai rar la 300 sau 600 fata de planul de incastrare. Sectionarea dupa un plan oblic se executa cand dimensiunea capului in planul de oscilatie, nu permite trecerea bielei prin cilindru, la montaj.

Asamblarea bielei cu arborele cotit se face prin intermediul cuzinetilor. Acestia sunt piese semicilindrice din banda subtire de otel cu grosimea (0,03-0,05)dM care are la interior aplicat unul sau doua straturi de material antifrictiune (cuzineti bimetalici, respectiv trimetalici). In vederea mentinerii libere a canalelor de ungere din zona fusurilor manetoane, cuzinetii se impiedica contra rotirii cu stifturi sau cu proeminente exterioare. Stratul antifrictiune are in compozitie o faza moale, antigripanta din metale moi, cu punct de topire scazut (Sn, Pb) si o faza dura care suporta apasarea transmisa de fus, formata din compusi de Sn, Pb, Cu, Al sau Sb. Grosimea minima a stratului de material antifrictiune este limitata la 0,15-0,25 mm. Cei mai utilizati cuzineti sunt cei pe baza de staniu (babbit), de plumb si de aluminiu, ultimii capatand o raspandire tot mai mare deoarece au rezistenta inalta la oboseala, suporta presiuni specifice mari si au cost redus.

Datorita solicitarilor ridicate la care este supusa biela: rigiditate superioara, masa si dimensiuni reduse, aceasta se confectioneaza prin forjare din otel carbon de calitate, otel aliat, duraluminiu sau fonta cu grafit nodular. Pentru evitarea aparitiei concentratorilor de tensiuni corpul bielei se lustruieste, iar pentru cresterea rezistentei la oboseala se ecruiseaza prin bombardare cu alice. Suruburile de prindere a capacului bielei se confectioneaza din oteluri aliate pentru imbunatatire cu rezistenta mare la rupere (70-80 daN/mm2).

Biela este solicitata de forta de presiune a gazelor la compresiune si flambaj, iar de inertia grupului piston la intindere si compresiune. Pentru evitarea unor deformatii periculoase, de regula se utilizeaza biele scurte.

2 comentarii:

Opinia ta conteaza !

melimeloparis.ro