Statisticile medicale arata ca in majoritatea tarilor dezvoltate, rata mortilor violente (ca numar/cap de locuitor), in special in accidente de circulatie nu a aratat o tendinta clara de scadere, cu toate imbunatatirile legislative, medicale, tehnologice, educationale.
Teoria riscului asumat presupune ca in desfasurarea oricarei activitati, oamenii accepta asumarea unui anumit risc, in schimbul beneficiilor pe care acea activitate este de asteptat ca le va aduce. Astfel, pe parcursul unei activitati, oamenii compara nivelul de risc cu cel pe care sunt dispusi sa si-l asume, astfel incat diferenta dintre cele doua niveluri sa scada spre zero. Daca nivelul de risc presupus de respectiva activitate este mai mic decat nivelul pe care omul este dispus sa si-l asume, el se va angaja in actiuni care vor creste nivelul de risc pana la atingerea nivelului maxim acceptat.
In cazul conducerii unui autovehicul, cresterea nivelului de siguranta oferit de catre constructorul autovehiculului, imbunatatirea calitatii drumurilor etc, va conduce pe ansamblul populatiei coducatoare de autovehicule la cresterea vitezei de circulatie, ceea ce vor face practic nule masurile de siguranta rutiera.
Ca urmare, reducerea numarului de accidente de circulatie poate fi obtinuta prin reducerea nivelului de risc asumat. La stabilirea nivelului riscului asumat (din prisma activitatii de conducere a unui autovehicul) se iau in consideratie: avantajele conducerii cu risc ridicat (ex. prin deplasarea cu viteza mare se castiga timp) v costurile pe care le presupune conduita respectiva (ex. cheltuieli cu repararea vehiculului, asigurari etc.) v beneficiile unei conduite mai putin riscante (ex. rate de asigurare a autovehiculului mai mici pentru cei care nu au produs accidente, etc.) v costurile conduitei mai putin riscante (ex. necesitatea de a suporta mai mult timp o centura de siguranta incomoda).
Nivelul de risc perceput depinde de:
- experienta in trafic: a. accidente anterioare; b. conflicte; c. martor la accidente, etc.
- constientizarea potentialului de accident al situatiei.
- gradul de incredere al conducatorului auto, in capacitatea sa de rezolvare a unei anumite situatii de trafic.
- gradul de risc al drumului. Aceasta teorie conduce la ideea ca majoritatea covarsitoare a conducatorilor auto se comporta ca un sistem de reglare in bucla inchisa.
Orice participant la trafic stie ca poate fi oricand implicat intr-un accident, din vina sa sau a celorlalti participanti la trafic.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Opinia ta conteaza !