Stramutarile de marfuri aduse la indeplinire in aceste conditii implica, asa cum s-a aratat mai inainte, existenta unei pluralitati de raporturi juridice, care se stabilesc pe de o parte intre client (comitent) si expeditor (comisionar), iar pe de alta parte intre acesta din urma si carausii nr.1, nr.2 etc., cu particularitati corespunzatoare in ce priveste angajarea raspunderii pentru pierderi sau degradari ale incarcaturii.
Clientul (comitent) beneficiaza de un regim mai avantajos decat daca ar fi contractat personal si distinct cu fiecare dintre carausii succesivi.
Orice pretentii in cadrul raspunderii pentru pierderea sau degradarea marfii se rezolva in relatiile contractuale dintre comisionar si carausii succesivi.
In fine, in raporturile dintre carausii succesivi problemele de raspundere si rezolvarea lor se pun in termenii examinati mai inainte. Trebuie totusi adaugat ca in practica, destul de frecvent, calitatea de caraus nr.1 revine insusi comisionarului. Dubla sa calitate juridica nu modifica insa datele de baza ale regimului raspunderii in raporturile sale cu ceilalti carausi.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Opinia ta conteaza !