Cumpara ANVELOPE VARA cu Pret Mic de pe Vadrexim.ro !

Motorul cu turbina

La motoarele cu ardere interna unde alimentarea aerului prin aspiratie la rotatii mari nu mai ajunge pentru a asigura o putere si mai mare al acestuia, se monteaza unul sau mai multe din aceste agregate.

Grupul de turbosuflanta este montat in asa fel, incat gazele de evacuare care trec prin turbina, o angreneaza, care poate sa ajunga la turatii de pina la 290.000 rpm (ex. al motorului turbodiesel la automobilului).

Turbina fiind montata pe un ax comun cu turbina suflantei, aceasta fiind legata de conductele de admisie in asa fel, incat aerul de admisie este comprimat cu o presiune dorita in cilindrul motorului, in ciclul de admisie al acestuia.

Grupul de turbosupraalimentare este compus din doua parti esentiale: corpul carcasei cu turbina de antrenare si carcasa cu turbina suflanta, de unde se deriveaza si denumirea agregatului in „turbo”. Gazele de evacuare antreneaza turbina care la randul ei, antreneaza suflanta. Suflanta aspira aerul curat din filtrul de aer si il comprima spre cilindrul motor. Ambele turbine sunt pozitionate pe un ax comun care este montat intr-o bucsa de alunecare unsa cu ulei sub presiune, sau si rulmenti speciali.

Cand carcasa turbinei necesita o racire suplimentara, aceasta prin constructia de canale pentru racire, este legata la instalatia de racire a motorului. La fel si carcasa suflantei, la nevoie poate avea din constructie canale pentru lichidul de racire. In rare cazuri, pentru racirea grupului de turbosupraalimentare, acesta este partial sau chiar total inclus in carcase care sunt racite cu lichid.

Avantajul folosirii grupului de turbosupraalimentare este:
- cresterea puterii motorului fara a consuma putere mecanica, cum este de exemplu la motorul cu ardere interna cu turbocompresor. 
- cresterea puterii unui motor mai mic, mai usor, la aceiasi putere ca la un motor cu mult mai mare.

Desavantajul folosirii turbinei turbosuflante este:
- prin marirea puteri motorului la aceiasi cilindree, deci marind presiunea de ardere in cilindru, este nevoie de o adaptare constructiva a pistonului, boltului, bielei, arborelui cotit, blocului motor, cilindrului, chiulasei, rotii dintate, sistemului de racire. etc.
- unele firme constructoare de agregate de turbosupraalimentare recomanda, ca dupa un mers mai indelungat la turatii mari ale motorului cand turbina se poate inrosi din cauza temperaturii ridicate, inaintea opriri motorului, acesta sa mai functioneze la turatii reduse, pentru ca agregatul sa nu ramana fara ungere si racire. 
- la motoarele moderne cu turbina suflanta, in legatura cu acest agregat sunt adaugate piese de reglare, care si ele la randul lor sunt periclitate de defectare. 
- o parte din turbina facand parte din sistemul de ungere al motorului, la pornirea si accelerarea acestuia, in turbina formandu-se o sub presiune (vid), o parte din uleiul care unge axul turbinei este aspirat in camera de ardere. Se estimeaza, dupa intervalele de pornire/acelere brusca, ca consumul de ulei la aceste motoare este 20-40% din cauza agregatului de turbosuflanta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Opinia ta conteaza !

melimeloparis.ro