Boala secolului XXI este stresul, o boala care ne macina zilnic si este provocata de diferiti factori care cumulati ne induc o stare de stres perpetua. Acumularea tensiunii si a stresului in noi se face treptat ajungand la un moment dat la un punct culminant in care explodeaza efectiv asemeni unui vulcan. Chiar daca putin stres este benefic pentru organism pentru ca ne face mai activi, un stres excesiv este daunator sanatatii avand efecte negative asupra starii generale de sanatate si a functionarii organelor interne. Cel mai afectat organ de stres este inima, iar in ultimele decenii cazurile bolilor de inima in randul populatiei adulte s-au inmultit excesiv, ducand la decese masive.
“E stiintific demonstrat ca te simti mai bine daca dai afara raul din tine, asa ca nu te abtine si varsa-ti nervii pe ambalajele reciclabile! Te destresezi si totodata faci un bine recicland!”. Este mesajul campaniei EcoRom care ne indeamna sa aplicam metode inedite de a scapa de stres iar in acelasi timp sa reciclam ambalajele refolosibile. Mesajul campaniei este bun si are substanta, mai ales ca ne lovim zilnic de muntii de gunoaie care se revarsa din pubele pe langa care trecem indiferenti si grabiti, manati de stresul zilnic.
Colecteaza selectiv ambalajele reciclabile |
Este la fel de adevarat ca si firmele de salubrizare ridica gunoiul dupa un program bine stabilit pe care uneori din economie de bani, sa zicem, il mai si incalca. Este adevarat ca si noi cetatenii nu acordam atentie si nu ne implicam indeajuns in reciclarea selectiva a ambalajelor refolosibile. Din aceasta perspectiva este necesar sa devenim mai constienti, sa incepem cat mai repede un ritual prin care sa reciclam selectiv si sa fim mai atenti cu mediul inconjurator.
Am vazut recent un articol la Andrei Crivat care ne da cateva idei si metode atipice pentru destresare si reciclare selectiva. Lecturand articolul mi-au venit cateva idei mai nastrusnice ca o completare la cele spuse de Andrei. Este cunoscut faptul ca volumul ambalajelor ocupa mult loc iar cand le aruncam in containere nepliate sau strivite in scurt timp acestea se vor umple, iar firmele de salubritate ar aduna mult mai putine ambalaje refolosibile, sau ceilalti nu le vor mai aduna selectiv vazand deja containerele pline, chiar mai grav le-ar arunca langa, ceea ce nu este exclus.
Pornind de la faptul ca 1 pet neturtit ocupa volumul a 4 peturi turtite, imi imaginez ca o turtire cat mai buna ar face posibil ca in volumul ocupat de 4 peturi turtite sa intre chiar 5 peturi turtite daca acestea sunt turtite bine. Prin urmare ma gandesc asa, daca aduni 2-3 peturi le turtesti initial cum iti vine in graba, te descarci si de stres, apoi le bagi sub stergatorul de picioare de la intrarea in locuinta. Imbini utilul cu reciclarea in felul asta, mai ales ca afara s-a cam stricat vremea iar in felul acesta prin micile denivelari date de peturile de sub pres si incaltamintea se sterge mai bine iar peturile sunt turtite mult mai bine ocupand un volum mai mic.
La fel cand vine vorba de dozele goale de bere sau sucuri si acestea se pot strivi initial sa eliberezi de stres apoi le poti baga sub piciorul de la pat sa se striveasca si mai bine, pentru a ocupa un volum cat mai mic. Apoi din cauza stresului si a programului cotidian incarcat poate nu ai timp suficient ca sa mergi si la o sala de sport pentru miscare, iar cel putin 30 minute de miscare zilnica este recomandat de catre medici o solutie este ca sa pliezi ambalajele de carton si sa-ti faci exercitiile fizice pe el, pentru a le plia cat mai bine si a avea un volum cat mai mic. Toata sticla reciclabila provenita din ambalaje care nu se poate returna este indicat sa fie zdrobita si pisata bine, dar cu atentie la cioburi sa nu te accidentezi din greseala.
Solutii pentru reciclare selectiva exista, totul tine de noi sa le punem in practica, sa ne facem un obicei din a separa ambalajele reciclabile de gunoiul menajer, si a le depozita in containerele speciale pentru fiecare deseu in parte. Nu trebuie sa uitam ca daca ne obisnuim sa reciclam selectiv deseurile de ambalaje reducem poluarea, economisim energie, se micsoreaza cantitatea de gunoi si conservam resursele naturale.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Opinia ta conteaza !