La motoarele cu ardere interna, aprinderea amestecului aer-combustibil in interiorul cilindrului se realizeaza printr-o scanteie electrica ce se formeaza intre electrozii unei bujii (M.A.S.) sau are loc autoaprinderea amestecului carburant printr-o comprimare accentuata (M.A.C.).
Producerea scanteii intre electrozii bujiei este conditionata de existenta unei tensiuni care prin campul electric foarte intens creat intre electrozi, produce ionizarea volumului de gaze cuprins in camp, acest lucru face sa apara un flux de electroni care se misca spre electrodul pozitiv si de ioni, care se deplaseaza spre electrodul negativ. Acest proces se termina printr-o descarcare de strapungere cu scanteie, care produce instantaneu o marire a temperaturii, suficienta pentru aprinderea combustibilului.
Valoarea tensiunii care asigura formarea scanteii trebuie sa depaseasca o anumita valoare critica, asa numita tensiune de strapungere. Marimea tensiunii de strapungere depinde de parametrii constructivi ai motorului, de starea termica a acestuia, de amestecul carburant, de regimul de functionare al motorului, de parametrii aparaturii de aprindere etc. Tensiunea de aprindere are valori cuprinse intre 12000-20000 V.
Tensiunea inalta de aprindere se obtine intr-un generator special de inalta tensiune (bobina de inductie) care transforma curentul de joasa tensiune (6, 12 sau 24 V) luat de la bateria de acumulatori sau generatorul de curent.
In constructia motoarelor cu ardere interna cu aprindere prin scanteie se intalnesc urmatoarele variante de sisteme de aprindere: sistemul de aprindere in curent continuu (baterie-bobina), sistemul de aprindere in curent alternativ (de la magnetou), sisteme de aprindere speciale.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Opinia ta conteaza !