Este indispensabil ca, la marginea drumului sau in imediata lui apropiere, sa se amenajeze instalatii ca: posturi de alimentare cu carburanti, garaje, restaurante (si in special puncte de odihna pentru vehiculele grele). Aceste instalatii, care depind, in general, de initiativa particulara, trebuie concepute tinand seama de preocuparile aratate mai inainte.
In special, instalarea statiilor de distribuire a carburantilor a fost reglementata printr-o circulara din 6 mai 1954, al carei obiectiv este evitarea stationarii pe partea carosabila si chiar, in masura posibilitatilor, ocuparea zonei publice. Pentru instalatiile de pe terenuri particulare (statii - service), conditiile de acces sunt definite strict pe drumurile importante se prevad benzi de accelerare-decelerare. In orice caz, aceste instalatii sunt interzise in apropierea intersectiilor si acolo unde vizibilitatea este rea (circulara din 24 mai 1949).
De altfel nu este intotdeauna de dorit dezvoltarea instalatiilor speciale rutiere, a caror proliferare excesiva ar conduce la izolarea drumului de mediul inconjurator; in Franta, unde orasele numeroase ofera calatorului ospitalitatea lor gastronomica, a peisajelor si monumentelor lor, si a unei destinderi de cateva ore, pare preferabila stabilirea unei simbioze avantajoase pentru toti intre drum si regiune. Amenajarea bifurcatiiilor semnalizarea, publicitatea (in limitele permise) trebuie sa tina seama de aceasta preocupare.
Pe autostrazile de legatura se prevad in principiu:
- zone de stationare, situate in exteriorul platformei, la fiecare 10 km.
- zone de deservire normale, care asigura alimentarea vehiculelor, la fiecare 30 km.
- zone de deservire principale, care comporta in plus locuri de repaus (restaurante, eventual moteluri), aproximativ la fiecare 100 km.
Aceste instalatii, impreuna cu caile de accelerare si decelerare, ocupa suprafetele importante, amplasamentul lor trebuie sa fie judicios ales in vederea unei constructii si exploatari economice.
Mai citam, printre instalatiile accesorii ale drumului:
- adaposturile pentru calatorii serviciilor de transport in comun, trebuie sa se urmareasca sa nu se adopte pentru acestea o pozitie stanjenitoare in intersectii. In localitatile de oarecare importanta, amenajarile se amplifica pana la a ajunge sa constituie o adevărata autogara.
- posturile telefonice destinate automobilistilor in pana (fie pe autostrazi, unde depanarea imediata este indispensabila - la fiecare 2 sau 3 km - fie in regiunile slab populate).
- posturile de ajutor, semnalizate pe drum de catre asociatiile de turism si organizate in cladiri invecinate (restaurante, case forestiere etc.).
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Opinia ta conteaza !