Potrivit legislatiei in vigoare laboratoarele medico-legale efectueaza la cererea organelor in drept constatari medico-legale in caz de moarte violenta sau a carei cauza nu se cunoaste ori este suspectata. De asemenea efectueaza constatari medico-legale cand este necesara o examinare-corporala asupra invinuitului sau persoanei vatamate, pentru a constata pe corpul acestora existenta urmelor infractiunii.
Expertizele, noile expertize, constatarile si celelalte lucrari medico-legale referitoare la persoane sau cadavre se efectueaza de Institutul medico-legal, laboratoarele sale exterioare, laboratoarele medico-legale judetene si cabinetele medico-legale, in cadrul competentei acestora, la cererea organelor in drept, precum si la cererea persoanelor interesate potrivit articolului 48 al Decretului 446/1966. Incriminarea faptelor de vatamare a integritatii corporale si a sanatatii, a lovirii si a altor violente este prevazuta in articolele 180-182 c.p.p., iar potrivit art. 114 c.p.p., constatarea medico-legala este obligatorie in caz de moarte violenta, de moarte cu cauza necunoscuta si de moarte suspecta. Omorul prin mijloace violente este incriminat prin art. 174 c.p.
Traumatismele mecanice, cauzate de suferinte fizice produse prin lovire cu sau de corp dur, determinand leziuni cu gravitate diferita sau moarte, fac obiectul celor mai numeroase lucrari medico-legale la persoane sau cadavre, ce se efectueaza la cererea organelor de justitie sau a persoanelor interesate in obtinerea unor astfel de acte.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Opinia ta conteaza !